Nieuws

Inbraak woning? Dit dekt de verzekeraar!

Politie waarschuwt: dieven nemen geen vakantie

vrijdag 18 juli 2014
Inbraak woning? Dit dekt de verzekeraar!

Het kan iedereen overkomen. Tijdens je vakantie gaat je telefoon, je ouders aan de lijn. Ja, met de planten en de goudvis gaat het prima. Maar er is ook vervelend nieuws. Er is ingebroken in je huis. Bij een rondje door je huis ontdekten zij dat de tv, een laptop en de espressomachine verdwenen zijn. Gelukkig heb je jouw inboedel verzekerd. Maar hoe zit het eigenlijk precies? Wat krijg je vergoed? En hoe zit het met de braakschade?

Jaarlijks waarschuwt de politie dat inbrekers in de zomermaanden geen vakantie nemen. Sterker nog, de kans op een verlaten huis is groter en de pakkans kleiner.

Verzekering bij inbraak
De schade die jij loopt door inbraak wordt gedekt door je woonverzekeringen. Bij inbraak in je woning krijg je vaak te maken met twee soorten kosten: schade aan je woning en het gemis van gestolen spullen.

De braakschade wordt gedekt door de opstalverzekering. Voor de vervanging van gestolen spullen moet je je richten op je inboedelverzekering. De scheiding tussen een inboedel- en opstalverzekering is niet altijd duidelijk. Met een inboedelverzekering verzeker je losse spullen in huis, met een opstalverzekering verzeker je schade aan de 'vaste' onderdelen van je huis.

Inboedel- en opstalverzekering bij één verzekeraar
Het is aan te raden om verzekeringen die met elkaar verweven zijn, zoals de inboedel- en opstalverzekering, bij één verzekeraar onder te brengen. Moet je aanspraak op de verzekering doen, dan kun je je richten op één partij die alles voor je oplost.

Wat krijg je vergoed?
De inboedelverzekering dekt in de meeste gevallen de nieuwwaarde van je spullen. Er geldt een uitzondering voor oudere spullen, waarvan de waarde minder dan 40 procent van de nieuwwaarde is. In zo'n geval krijg je vaak enkel de dagwaarde vergoed. Dat is de waarde van de spullen op dat moment. Vooral de waarde van elektronische apparatuur daalt snel door de snelheid waarmee nieuwe modellen op de markt komen.  

Waardevolle spullen
Ook voor waardevolle spullen, zoals je kunst en sieraden, kan de inboedelverzekering uitkomst bieden. Bekijk de polisvoorwaarden voor de maximale vergoeding hiervoor. Komt de waarde van je kostbaarheden boven dit bedrag uit, maar wil je deze spullen toch verzekerd hebben, dan kun je naast de inboedelverzekering een kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Contant geld wordt lang niet altijd gedekt door je inboedelverzekeraar. Bekijk de voorwaarden van je verzekering hiervoor. De vergoeding die verzekeraars bieden loopt uiteen van € 0 tot € 1.250.

Inbrekers richten zich niet alleen op huizen bij hun zoektocht naar waardevolle spullen. Ook de schuurtjes en garages zijn regelmatig doelwit. Gelukkig is ook schade door inbraak uit een garage of schuur gedekt op je inboedelverzekering.

Aantal woninginbraken per jaar

Statistieken Diefstal

Diefstal zonder braakspoor
Soms laten inbrekers geen sporen na. Bijvoorbeeld omdat er een raam niet goed afgesloten was. De meeste inboedelverzekeringen hebben tegenwoordig een uitgebreide dekking of all-risk dekking. Onder deze dekkingen valt ook een inbraak zonder braaksporen. Wie zijn  inboedelverzekering langere tijd geleden gesloten heeft, doet er verstandig aan de dekking hiervan te controleren.

Zeker na een welverdiende vakantie is het zuur om er bij thuiskomst achter te komen dat een deel van je bezittingen is verdwenen. Gelukkig kan je daarbij terugvallen op de opstal- en inboedelverzekering. Wil je weten waar je het best terecht kunt voor een woonverzekering, vul dan de onderstaande informatiekaart in.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie