Nieuws

De fietsverzekering: afsluiten of niet?

Waar moet je op letten bij het verzekeren van je fiets

woensdag 23 juli 2014
De fietsverzekering: afsluiten of niet?

Wie een nieuwe fiets koopt, staat voor een lastig dilemma. Verzeker je je nieuwe tweewieler wel of niet? De kans dat je fiets gestolen wordt is, zeker in grote steden, groot. Verzekeraars vragen daarom vaak hoge premies voor een fietsverzekering. Je betaalt voor een verzekering van drie jaar soms al een derde van de nieuwsprijs van de fiets. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een stevig kettingslot. Maar of dat dieven er van weerhoudt jouw fiets mee te nemen is altijd maar de vraag. 

Besluit je je fiets te verzekeren, dan is het verstandig om de verschillende fietsverzekeringen te vergelijken. Er zijn verschillende opties en de premies kunnen sterk verschillen per aanbieder.

Meteen de verzekering afsluiten bij de zaak waar jij je fiets koopt, is niet verstandig. Vaak biedt de fietsenwinkel slechts de verzekeringen van één of twee aanbieders. Het is altijd aan te raden op verschillende aanbieders te vergelijken.

Beperkt of volledig casco?
Wie een fietsverzekering afsluit, kan kiezen uit twee soorten: een verzekering die alleen uitkeert bij diefstal (beperkt casco) of een verzekering waar naast diefstal ook schade verzekerd is (volledig casco). Het gaat bij de volledig casco verzekering overigens enkel om schade die ontstaan is door bijvoorbeeld een ongeluk. Schade door slijtage is nooit gedekt.

Altijd op slot
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij diefstal, eist de verzekeraar dat de fiets goed afgesloten was. Het slot dat je gebruikt moet ART-goedgekeurd zijn. Het is niet ongebruikelijk dat de verzekeraar een gebruikte en reservesleutel wil ontvangen, als bewijs dat de fiets op slot stond.

Wordt je fiets die niet op slot stond, gestolen uit bijvoorbeeld je garage of schuur? Dan keren fietsverzekeraars niet uit. Was de ruimte afgesloten, dan dekt je inboedelverzekering dit wel.

Doorlopend of aflopend verzekeren?
In het verleden was de fietsverzekering vaak een aflopende verzekering. Dat houdt in dat je in één keer de premie betaalde voor een periode van bijvoorbeeld drie of vijf jaar.

Tegenwoordig worden er ook veel doorlopende fietsverzekeringen aangeboden. Hierbij betaal je maandelijks premie. Doorlopende fietsverzekeringen zijn vaak iets prijziger. Voordeel is dat ze veelal maandelijks opzegbaar zijn, sowieso na het eerste jaar. Daarbij ben je wanneer je fiets bijvoorbeeld al na een half jaar gestolen wordt een voordeliger uit. Je hebt dan tenslotte nog maar een paar maanden premie betaald, maar krijgt toch de volledige schade vergoed.

Uitkering in natura of geld
Wil je, wanneer je fiets gesloten wordt, een nieuwe exemplaar ontvangen of heb je liever uitkering in geld? Ga je voor uitkering in natura, dan is in sommige gevallen een eventuele prijsstijging van de fiets meeverzekerd, waardoor je altijd dezelfde fiets terugkrijgt.

Premie afhankelijk van woonplaats
De premie die je betaalt voor een fietsverzekering is sterk afhankelijk van het gebied waar je in woont. Een fietsverzekering afsluiten wanneer je in Amsterdam woont, is vaak twee keer zo prijzig dan wanneer je in een kleine gemeente buiten de randstad woont.

Premies vergeleken
Hoeveel ben je kwijt voor het verzekeren van een stadfiets van € 1.000? We hebben de belangrijkste aanbieders voor je op een rij gezet. De premie is berekend voor drie jaar. Bij een aflopende verzekering betaal je het bedrag in één keer. Bij de doorlopende verzekering wordt het bedrag in 36 termijnen betaald.

Stadsfiets van € 1000, verzekerd tegen diefstal, premie berekend voor drie jaar

 

Soort

Keert uit in:

Eigen risico?

Premie

Woonplaats:

Amsterdam

Woonplaats:

Valkenswaard

ANWB

Aflopend

Geld

€ 0

€ 247

€ 150

ANWB

Doorlopend

Natura

€ 0

€ 273

€ 159

Enra

Aflopend

Natura

€ 0

€ 242

€ 144

Europeese

Aflopend

Natura

€ 0

€ 247

€ 152

Helepolis

Aflopend

Natura

€ 0

€ 265

€ 143

Klaverblad*

Doorlopend

Geld

10%

€ 218

€ 182

Meeus

Doorlopend

Geld

€ 0

€ 261

€ 145

Unigarant

Doorlopend

Geld

€ 0

€ 303

€ 159

Univé*

Doorlopend

Geld

€ 0

€ 335

€ 164

* Beschadigingen aan de fiets zijn bij Univé en Klaverblad automatisch meeverzekerd.

Voor wie in een grote stad woont, lijkt de verzekering van Klaverblad in eerste instantie het meest voordelig. Houdt er alleen wel rekening mee dat bij een fiets van € 1.000 het eigen risico € 100 bedraagt. Wanneer je dit bij de premie optelt, is het totaalbedrag dat je aan de verzekering kwijt bent vergelijkbaar met de overige aanbieders.

Afgelopen jaar werden er in Nederland 107.055 fietsen gestolen. Een fors aantal. Onderzoek toont aan dat 45% van de fietsen wordt gestolen in de eigen wijk of buurt van de eigenaar. Andere risicogebieden zijn het centrum van steden (20%) en stations (18%). Stal je je dure fiets regelmatig op openbare plekken, dan is het afsluiten van een fietsverzekering wellicht verstandig. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie