Nieuws

Crisis? Dan is een kleiner huis prima

Samenstelling huishoudens doet woonwensen veranderen

maandag 7 juli 2014
Crisis? Dan is een kleiner huis prima

Nederlanders zijn bereid met minder vierkante meters woonoppervlak genoegen te nemen, als dat aantoonbaar lagere woonlasten oplevert. Dat blijkt uit onderzoek van projectontwikkelaar Bouwfonds. De gewenste prijscategorie en het gewenste woonoppervlak van potentiële kopers zijn de laatste twee jaar sterk afgenomen. Het bedrijf noemt een drietal redenen voor de verandering, zoals de door de crisis afgenomen leencapaciteit, de vergrijzing en het toenemend aantal eenpersoonshuishoudens. 

De gewenste prijscategorie en het gewenste woonoppervlak van potentiële kopers

  Gewenste aanschafprijs Gewenst aantal vierkante meters Gewenste prijs per vierkante meter
2011 € 322.624 174 € 2.191
2013 € 273.328 139 € 2.221

 
Aantal personen per huishouden daalt
De langzame afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het feit dat we minder kunnen lenen voor onze woning zijn belangrijke redenen voor onze bescheiden woonwens. Maar de belangrijkste factor is demografisch.

Er komen in Nederland tot 2025 ruim 680.000 mensen bij. De groei van het aantal huishoudens is met 740.000 nog groter. Dat betekent dat het aantal mensen per huishouden afneemt. Het is de vraag of de huidige woningvoorraad is toegerekend op de vraag naar kleinere woningen.

Appartementen meer waard
Het rapport van Bouwfonds ondersteunt de voorspelling van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat vanaf 2015 dubbele groeicijfers in de nieuwbouw verwacht. Ook het EIB gaat uit van een enorme toename van het aantal huishoudens. De verwachting van het EIB is dat we in 2017 zeker 120.000 woningen te kort komen, voornamelijk van het kleinere type.

Prima belaalbare woningen in 'groeiregio's' 
Het rapport van Bouwfonds laat zien dat de prijs per vierkante meter niet is afgenomen, en zeer waarschijnlijk zal deze prijs in 2015 flink zal stijgen. Het Bouwfonds maakt een vergelijking met Frankrijk en Duitsland en laat zien dat Nederlandse woningen in groeiregio's nu nog relatief goedkoop zijn.

Met groeiregio's bedoelt het Bouwfonds de Randstad, de regio Utrecht en het gebied langs de A2 van Den Bosch tot en met Eindhoven.

Huren of kopen?
Het Bouwfonds concludeert dat er goede tijden aankomen voor de woningmarkt. Het aantal mensen dat binnen drie jaar verwacht te verhuizen is toegenomen tot 60 procent. De meerderheid van die groep geeft de voorkeur aan een koophuis. Twee jaar geleden was een huurhuis nog populairder.

Voorkeur huren of kopenCrisis Voedt Bescheidenheid Groter Niet Beter - Kopen Of Huren

De combinatie van uitgestelde verhuiswensen die nu vervuld worden, in combinatie met naderende schaarste maakt volgens het rapport een einde maken aan de jarenlange malaise op de huizenmarkt. Nú instappen is gunstig. Dat concludeert ook het Bouwfonds in het eigen rapport. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie