Nieuws

Waar gaat de spaarrente heen?

Spaargeld vastzetten minder interessant

vrijdag 13 juni 2014
Waar gaat de spaarrente heen?

De recente acties van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn slecht nieuws voor spaarders. Banken kunnen bij de toezichthouder goedkoop lenen. Geen reden dus om jou als spaarder een hogere spaarrente te geven. Sterker nog, de eerste rentedalingen zijn een feit. De deposito's, waar je spaargeld een bepaalde periode vaststaat, gaan voorop in renteverlagingen. Bij welke bank ben je op dit moment het best uit?

Knab bank verstrekt met 1,75 procent de hoogst haalbare spaarrente op een reguliere spaarrekening. Wanneer het saldo meer bedraagt dan € 50.000, brengt de bank per maand vijf euro voor de rekening. Zwitserleven, MoneYou en Nationale Nederlanden bieden een spaarrente van 1,7 procent.

Top 5 aanbieders met de hoogste spaarrente

Bank Rente
KNAB 1,75%
Nationale Nederlanden 1,70%
Zwitserleven 1,70%
MoneYou 1,70%
ICBC 1,69%

 
De spaarrentes die ING, ABN AMRO en Rabobank bieden, zijn aanzienlijk lager

Bank Rente
ING 1,25%
ABN AMRO 1,20%
Rabobank 1,10%


Lagere spaarrente deposito's
De afgelopen dagen regende het renteverlagingen, vooral op deposito's. Onder andere Argenta, Rabobank, Knab bank en Yab Kredi hebben de rente verlaagd voor spaarders die hun geld voor langere tijd vastzetten.

Het relatief grote aantal verlagingen is verklaarbaar. De banken kunnen door de renteverlaging van de ECB ook in de komende periode voordelig geld lenen. De kans is klein dat dit over enkele maanden opeens heel anders is. Dit neemt de prikkel weg om spaarders die hun geld voor meerdere maanden stallen, daarvoor goed te belonen.

Spaargeld vastzetten?
Spaargeld vastzetten levert op dit moment weinig extra's op. Wie zijn geld voor zes maanden afstaat, doet de beste zaken bij Knab bank (let op, ook hier geld vijf euro aan maandelijkse kosten voor de rekening) en MoneYou. Beide aanbieders verstrekken in dat geval 1,8 procent, slechts licht boven de spaarrente op een reguliere spaarrekening.

Pas bij een deposito met een looptijd van twee jaar, wordt het verschil iets groter. Centraal Beheer biedt in dat geval 2,20 procent. Argenta, LeasePlan bank, Anadolubank en Argenta volgen met 2,15 procent. Alhoewel dit meer oplevert, is het nog maar de vraag of je voor het kleine verschil het risico wilt lopen dat je het spaarsaldo onverwachts toch nodig hebt. Je kunt het saldo altijd opnemen maar betaalt daarover boeterente, tenzij je het nodig hebt voor bijvoorbeeld een woningaankoop of trouwerij. De regels daaromtrent verschillen per aanbieder.

De verlagingen van depositorentes zijn een teken aan de wand. De richting van de spaarrente gaat in ieder geval niet omhoog in de komende maanden. Banken zijn nog steeds voorzichtig met het uitlenen van geld en hebben om die reden ook minder geld nodig. Willen ze wel hun eigen kas aanvullen, dan hebben ze naast jouw spaargeld ook andere aantrekkelijke bronnnen als de ECB tot hun beschikking. Zolang deze situatie niet wijzigt, is het speuren naar de hoogste spaarrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie