Nieuws

‘’Voorzichtig met aandelen, beleg in vastgoed’’

Tips van beleggingsexpert Jaap van Duijn

dinsdag 10 juni 2014
‘’Voorzichtig met aandelen, beleg in vastgoed’’

Recent vond in de Doelen te Rotterdam de nacht van de economie plaats. Één van de sprekers was de gerenommeerde econoom Jaap van Duijn. We vroegen deze voormalig topman van beleggingsinstelling Robeco naar een alternatief voor sparen. Voorzichtig met beleggen in aandelen was zijn advies. Hij zag meer brood in beleggen in vastgoed en als je dan toch aandelen koopt, dan het liefst van traditionele bedrijven als Shell.  

Nu in aandelen stappen, is niet aan te raden volgen van Duijn. Hij onderbouwt deze stelling met verschillende grafieken. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelenbeurs, de belangrijkste ter wereld. De aandelenkoersen staan in Amerika op recordniveau's. Als je dan begint met aandelen kopen, moet je er wel vertrouwen in hebben dat er nog meer in het vat zit.

Vertrouwen ontbreekt
Het nodige vertrouwen ontbreekt. Bedrijven maken veel winst, daar ligt het probleem niet. Het is eerdere wat ze vervolgens met de winst doen. Ze kopen er aandelen van het eigen bedrijf voor of zetten het voor een deel op de rekening. Voor betere tijden of om wellicht in de toekomst een overname te doen. Het is voor de economie beter wanneer ze het weer investeren. Dit levert extra banen, waardoor het geld weer bij jou als consument terecht komt. 

Koersen stijgen harder dan realistisch
De koersen van aandelen zijn flink gestegen sinds het uitbreken van de crisis. Ook in de laatste twaalf maanden zette de stijgende trend door. Van Duijn vraagt zich af of dit terecht is. Gelet op de vooruitzichten is hij van mening dat beleggers iets overdrijven in hun enthousiasme. De wereldwijde productie nam in de laatste maanden bijvoorbeeld af. Belangrijk, als er minder geproduceerd wordt, is dat een voorbode voor zwakkere groei. Daarnaast hebben belangrijke landen waaronder China moeite om hun groeispurt vol te houden.

Flinke spurt Amerikaanse aandelenbeurs (Dow Jones) sinds 2010 

Grafiek -01
Vastgoedtip
Van Duijn ziet meer heil in vastgoed. Oftewel ondernemingen die gespecialiseerd zijn in de verkoop maar vooral verhuur van winkel- en kantoorruimte. Als je op dit moment om je heen kijkt, zie je veel lege kantoorpanden die allang te huur staan. Niet direct een aantrekkelijke investering zou je denken. Toch is de econoom van mening dat deze markt aantrekt en er kansen ontstaan. Voorbeelden van vastgoedondernemingen waar je in kunt beleggen zijn Unibail-Rodamco en Corio.

Defensieve bedrijven
Wanneer je toch kiest voor aandelen, neem dan defensieve. Daarmee worden aandelen bedoeld van bedrijven die niet gericht zijn op snelle groei binnen een relatief korte tijd. Onder andere Shell is een meer defensief aandeel. De aandeelhouders van het bedrijf zijn meer gericht op de langere termijn. Bij dergelijke bedrijven speelt dividend een grote rol. Bij het uitkeren van dividend geeft een onderneming een deel van de winst aan de beleggers. Dit als stimulans om de aandelen te houden.

Tot nu toe heeft van Duijn het gelijk nog niet aan zijn kant. Om te ontkomen aan de lage spaarrente, wordt juist meer belegd in aandelen en stijgen de koersen. Beleggen is echter een kwestie van lange adem. Over een maand of zes maken we opnieuw de balans op. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie