Nieuws

Vanaf 2016 verkrijgbaar: de supernatura-zorgpolis

Weg vrijgemaakt voor nieuwe voordelige zorgverzekering

vrijdag 6 juni 2014
Vanaf 2016 verkrijgbaar: de supernatura-zorgpolis

Naast de naturapolis en de restitutiepolis komt er vanaf 2016 een nieuwe zorgverzekeringsvariant bij. De supernatura-polis. Het belangrijkste verschil ten opzichte van een gewone naturapolis: als de verzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis, dan betaalt de patiënt de rekening tot de laatste cent zelf. Met de huidige naturapolis is de verzekeraar wettelijk verplicht om in ieder geval een deel van de rekening te vergoeden. In de meeste gevallen ongeveer 80 procent. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft deze week door een aanpassing in de wet de weg vrijgemaakt voor de supernatura-zorgpolis. 

Valt er met een supernatura-polis helemaal niets meer te kiezen?
Er valt zelfs in 2016 nog iets te kiezen, want er zijn uitzonderingen gemaakt. Voor huisartsen en wijkverplegers blijft de keuzevrijheid helemaal bestaan.

Voor psychologen, fysiotherapeuten en bevallingszorg is een tussenvorm bedacht. Daar mag een voorkeurslijst gemaakt worden, maar aanbieders van een supernatura-verzekering moeten wel diversiteit garanderen. Mensen met bijvoorbeeld een gereformeerde achtergrond hoeven zo niet verplicht bij een psycholoog met een geheel andere levensbeschouwing onder behandeling te gaan.

zorgpolissen

Hoeveel goedkoper wordt het?
De veranderingen gaan pas vanaf volgend jaar in, dus wat het precies gaat opleveren is moeilijk te voorspellen. Maar het prijsverschil tussen de polissen zal ongetwijfeld verder uiteenlopen. Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis - waarin alle zorg van alle aanbieders vergoed wordt - bedroeg voorheen maximaal een paar tientjes per jaar. Experts verwachten dat het verschil minstens twee keer zo groot wordt.

De kostenbesparing die de overheid zelf in de zorg verwacht, bedraagt maximaal 1 miljard euro per jaar. Er is lang gediscussieerd over de wenselijkheid van een supernatura-polis. Minister Schippers kondigde echter aan dat als haar miljard niet op deze manier bezuinigd kon worden, het geld ergens anders vandaan zou moeten komen. Dat zou mogelijk betekenen dat er nog meer behandelingen uit het basispakket zouden verdwijnen.

Waarom zijn de ziekenhuizen geen voorstander?
De macht van de zorgverzekeraars wordt verder vergroot. Als er geen afspraken gemaakt worden met de verzekeraars of de contracten worden niet ondertekend, dan kan een ziekenhuis niet overleven. Als de zorgverzekeraars besluiten dat een bepaalde behandeling in een ziekenhuis te weinig uitgevoerd wordt, dan kan de verzekeraar in feite bepalen dat die afdeling in het ziekenhuis de deuren kan sluiten.

Zorgverzekeraar DSW niet te spreken over de supernatura-polis
Opvallend is dat ook zorgverzekeraar DSW de supernatura-polis allerminst een vooruitgang vindt. Bestuurslid Chris Oomen stuurde minister Schippers een open brief waarin hij een aantal voorspellingen doet. Zo verwacht hij dat de gewone naturapolis helemaal zal verdwijnen.

Oomen voorspelt dat de restitutiepolis daarbij veel duurder wordt gemaakt dan nodig, om de macht volledig bij de verzekeraar te krijgen. Anderzijds vermoedt hij dat ziekenhuizen gaan fuseren om beter te kunnen onderhandelen. Dergelijke fusies komen de kwaliteit van de zorg volgens Oomen niet ten goede en omdat verzekeraars niet om de ziekenhuisketens heen kunnen wordt alle winst weer teniet gedaan.

Sinds enkele jaren is er een strijd gaande tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Uit die strijd is nog geen houdbaar en duurzaam zorgsysteem ontstaan waar alle partijen zich in kunnen vinden. Die weg moet nog gevonden worden. Of deze aanpassing een stap in de goede richting is, dat moet nog blijken. Voorlopig mogen we slechts tevreden zijn dat het speelveld van de zorg getransformeerd is in een terrein waar werkelijk verandering mogelijk is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie