Nieuws

Starterslening woning steeds populairder

Geldkraan voor starters vroegtijdig dicht in Amsterdam

dinsdag 24 juni 2014
Starterslening woning steeds populairder

De Starterslening, een regeling die in 2006 in het leven is geroepen om de woningmarkt te stimuleren, stijgt in populariteit. In de eerste helft van 2014 werden er ruim 4.300 Startersleningen aangevraagd bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 2.300 aangevraagde leningen in het eerste half jaar van 2013. In sommige gemeentes is het potje voor starters al bijna leeg. Starters die van plan zijn gebruik te maken van een dergelijke lening, zijn gewaarschuwd. 

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, is het soms lastig de financiering rond te krijgen. Kom je tot de conclusie dat de hypotheeklasten bij de woning van je dromen nét te hoog liggen, dan kun je mogelijk een Starterslening krijgen. Hiermee leen je het gedeelte van de koopsom dat je zelf niet gefinancierd krijgt. Over de Starterslening betaal je de eerste drie jaar geen rente of aflossing. Je maandlasten blijven hierdoor in de beginfase van je carrière laag. De koop van jouw droomhuis kan hierdoor in veel gevallen alsnog doorgaan.

Op = op
De Starterslening wordt deels gefinancierd door het Rijk en deels door de gemeente waar je de woning koopt. Bij het aanvragen van de Starterslening geldt: op is op. Wanneer een gemeente geen startersbudget meer heeft, gaat de kraan in die gemeente dicht.

De Amsterdamse wethouder Freek Ossel waarschuwde onlangs al dat het erg hard gaat met de Startersleningen in zijn gemeente. Het potje van 4,5 miljoen euro dat de gemeente Amsterdam ter beschikking heeft gesteld, is naar verwachting nog voor de zomer leeg. Het is nog maar de vraag of de Starterslening in 2015 terugkomt.

Aantal aangevraagde Startersleningen in eerste half jaar 2013 en 2014
Startersleningen in 2013 en 2014
Belang Starterslening
Beginnende woningkopers staan onderaan de keten op de woningmarkt. Zodra zij een woning aanschaffen, veroorzaakt dit een kettingreactie. Degene van wie ze het huis kopen kan op zijn beurt weer van de volgende partij een huis kopen, die vervolgens ook weer de markt op kan. Het voortbestaan van de Starterslening is dan ook belangrijk voor het herstel van de woningmarkt.

Hoe werk het?
De Starterslening sluit je af als een tweede hypotheek en mag tot 20% van het totale aankoopbedrag (koopsom woning + kosten koper) bedragen. Op € 140.000 kun je dus maximaal een Starterslening van € 28.000 krijgen.

Zowel de hypotheek als de aanvullende Starterslening moeten onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen. Dat betekent dat de lening van de bank en die van de gemeente samen niet hoger mogen zijn € 265.000.

Na drie jaar starten met aflossen
Voor de Starterslening geldt een rentevaste periode van 10 jaar en een looptijd van 30 jaar. Na de eerste drie jaar begin je met aflossen en ga je rente betalen. Met je gestegen inkomen, lukt dat dan meestal zonder problemen. Mocht dit toch een probleem zijn, dan is het mogelijk een herbeoordeling aan te vragen. In dat geval wordt bekeken of en zo ja hoe de maandelijkse lasten wél te dragen zijn.

Voorwaarden
Om voor de Starterslening in aanmerking te komen moet je een echte starter zijn. Je mag niet eerder de eigenaar van een koopwoning geweest zijn. Een tweede voorwaarde is dat je de financiering zelf niet rond kunt krijgen. Kun je met jouw inkomen wel het volledige bedrag lenen via de bank of beschik je over voldoende eigen vermogen om de koop door te laten gaan, dan kun je geen Starterslening krijgen.

Op dit moment is de Starterslening in 274 van de 403 gemeenten verkrijgbaar. Wil je weten of jij als starter in aanmerking komt voor de Startershypotheek en wat de exacte hypotheekmogelijkheden voor jou als starter zijn? Vraag dan meer informatie op via de onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie