Nieuws

Pensioen: 5 ellendige feiten & 1 oplossing

Conclusie onderzoek Aegon: “Onderneem actie!”

woensdag 18 juni 2014
Pensioen: 5 ellendige feiten & 1 oplossing

We vinden pensioen moeilijk, vervelend en zien de toekomst somber in. Niet alleen wij in Nederland maar over de gehele wereld. Dat is samengevat wat blijkt uit 6.000 interviews die Aegon heeft laten afnemen. Dat we onze financiële toekomst gemakkelijk zelf in de hand kunnen houden, horen we liever niet. Maar toch is het zo. 5 'ellendige' feiten en 1 oplossing. 

1. 34% verwacht onvoldoende pensioen te hebben
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat we wel weten dat we te weinig pensioen opbouwen maar dat we met die kennis niks doen. Financieel apathisch heet dat ook wel. Een houding die lijkt op die van de struisvogel bij dreigend gevaar.

2. 82% verwacht een slechter pensioen te hebben dan de huidige gepensioneerden
Die 82% zou wel eens gelijk kunnen hebben. Maar de vraag is: wat bedoelen we met 'slechter'. De overheid heeft altijd veel geregeld en voor ons verzorgd. "Onze verzorgingsstaat wordt een participatiemaatschappij.", sprak Willem-Alexander in de laatste troonrede. Ofwel: of we een slechter pensioen hebben dan de huidige generatie hebben we zelf in de hand. Mits we actie ondernemen / participeren in het onderwerp pensioen.

3. 59% is bang niet gezond te zijn als de pensioenleeftijd aanbreekt
Zie hier één van de oorzaken dat we vaak liever nú consumeren dan sparen voor later. Wat is immers de kans dat je later nog gezond bent en dus volop gebruik kan maken van je pensioengeld? Maar bekijk ook de statistieken: we worden steeds ouder. Grote kans dat je op je 67e nog blakert van gezondheid.

4. 82% van de mensen zegt onvoldoende voorbereid te zijn, 40% heeft überhaupt geen strategie
Wil je iets aan je pensioen doen, dan zal je je er eerst van bewust moeten zijn dat desinteresse en een gebrek aan kennis geen goed uitgangspunt zijn. Maar die bewustwording is aanwezig, toont Aegon aan. Nu is het dus tijd om de bewustwording om te zetten in actie.

Hoe ziet jouw pensioenplan eruit?
Onderzoek Aegon
5. 72% heeft onvoldoende middelen om in pensioen te investeren
Dit is duidelijk een perceptie die niet per definitie klopt. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Mits je de moeite neemt een keer goed, samen met een financieel planner, in je eigen financiën te duiken. Het kost je hooguit een paar keer in je leven een paar uur tijd.

Toch nog goed nieuws!
Gelukkig niet alleen kommer en kwel. Het positieve aan alle berichtgeving is dat we reëler zijn gaan kijken naar onze pensioenleeftijd. Steeds minder mensen geven er zelf de voorkeur aan om van de één op andere dag te stoppen met werken. En ook dat biedt kansen qua pensioenopbouw.

29% van de mensen wil gefaseerd uit dienst treden en nog eens 17% geeft aan zo lang mogelijk  (parttime) door willen blijven werken. Wie naast zijn pensioen werkt, heeft uiteraard minder pensioengeld nodig. Niet sparen voor pensioen, maar sparen voor parttime pensioen. Dat laatste kost een stuk minder geld en daarmee kun je nú in 2014 luxer leven.

Je kent het wel: het verhaal van de losliggende drempel in huis die los blijft liggen totdat iemand erover struikelt en zich ernstig bezeerd. Ons pensioen is zo'n drempel. Kijk je niet serieus naar je pensioen, dan krijg je daar tussen je 67e en 70e spijt van. Maar dan is het leed al geschied. De tijd die het kost om je een keer te verdiepen in je eigen pensioen is beperkt. Eén oplossing: kijk er eens serieus naar. Zo ingewikkeld is het niet. Laat je gegevens achter voor meer informatie…

Meer feiten? Download het onderzoek (Engelstalig) van Aegon.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie