Nieuws

Kopers kiezen voor vrijstaande woning

Van € 424.616 voor € 336.098

maandag 23 juni 2014
Kopers kiezen voor vrijstaande woning

Vorige maand spraken we van een trendbreuk op de woningmarkt. In plaats van alsmaar dalende prijzen was er sprake van een kleine plus. Deze positieve ontwikkeling zette door in mei. Het Kadaster rapporteert 11.966 woningverkopen.  Dit is 43,6 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook kregen verkopers meer voor hun woning, met een verkoopwaarde die gemiddeld 1,4 procent hoger ligt. Vooral vrijstaande woningen waren populair onder kopers.

Na de minieme prijsstijging vorige maand (0,10 procent) was het spannend of dit een vervolg zou krijgen. Maar zelfs nu dit zo blijkt te zijn, is het nog te vroeg om definitief te stellen dat dalende prijzen verleden tijd zijn. Daarvoor zijn meer aaneengesloten positieve maanden voor nodig. Toch is duidelijk dat na vijf jaar van voortdurende dalingen, het de goede kant op gaat.

Vrijstaande woningen in trek
De verkoop van alle verschillende soorten woningen is gestegen. Opvallend is wel de interesse in vrijstaande woningen. In mei was dit type woning de grootste stijger met een 16,2 procent meer verkopen dan de maand ervoor. Ook in de voorgaande maand kochten relatief veel kopers een vrijstaande woning.

Een positief signaal. Vrijstaande woningen zijn gemiddeld duurder dan andere type woningen. Een aantrekkende verkoop daarvan toont aan dat er verbetering zit in de doorstroming op de woningmarkt. De koper van een vrijstaande woning heeft in veel gevallen eerst zijn andere type woning verkocht, bij bijvoorbeeld zijn appartement of rijtjeswoning

Grootste voordeel bij duurdere woningen
De interesse in vrijstaande woningen komt niet uit de lucht vallen. Deze relatief dure woningen gingen het meest in de uitverkoop tijdens de afgelopen crisisjaren. Bij de laatste meting van het Kadaster bedraagt de gemiddelde verkoopprijs € 336.098.  In het eerste kwartaal van 2009, toen de crisis al merkbaar was, betaalde je gemiddeld € 424,616 voor dezelfde vrijstaande woning.

Verloop prijzen vrijstaande woningen
Grafiek verloop prijzen vrijstaande woning (1)


De waarde van appartementen daalde in dezelfde periode van gemiddelde € 186.791 naar € 178.259. De prijs van appartementen zit al sinds het tweede kwartaal van 2013 weer in de lift, vandaar dat dit type woning nu iets mider profiteert van de opleving. Dit geldt ook voor een rijtjeshuis. Die kost nu circa € 203.630, tegen 233,032 destijds.        

Angst om achter het net te vissen?
Vertrouwen is het belangrijkste bestandsdeel van een herstellende woningmarkt. Jij zet als koper minder snel de koopstap als je niet zeker bent over je eigen financiële huishouding. Ook het vertrouwen in de woningmarkt zelf speelt een grote rol. De woning kopen en er dan meteen op inleveren omdat de prijs daalt is een weinig aanlokkelijke optie. Met andere woorden, je wacht liever nog even en blijft langs de zijlijn.

Bij een verder aantrekkende woningmarkt gebeurt juist het tegenovergestelde. Stel dat de prijs verder herstelt en je over een paar maanden meer kwijt bent voor dezelfde woning? Daarnaast weet je dat er opeens meer kapers op de kust zijn voor de woning die je op het oog hebt. Angst voor dalende prijen slaat om in angst om achter het net te vissen. Kortom, er ontstaat een vliegwieleffect waardoor het aantal verkopen stijgt. Een effect dat door moet zetten om de lijn van stijgende verkoopcijfers vast te houden.

De cijfers van het Kadaster zijn een bevestiging van de opgaande lijn. Het wachten is nu op tekenen vanuit het makelaarskamp. De cijfers van makelaars gaan over het moment van de verkoop, die van het Kadaster over de afwikkeling van de verkopen bij de notaris en zijn daardoor minder actueel. Het is de verwachting dat ook de komende cijfers van makelaars positief zullen stemmen. Mocht je ook aangestoken zijn door het optimisme, kijk dan eens of de vrijstaande woning haalbaar is...

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie