Nieuws

Nieuw bij rechtsbijstandverzekering: zelf je advocaat kiezen

Geen € 300 per uur maar € 300 per jaar

maandag 16 juni 2014
Nieuw bij rechtsbijstandverzekering: zelf je advocaat kiezen

Een advocaat van enig niveau kost in Nederland zo'n € 175 tot € 350 per uur. Je denkt dus wel twee keer na voordat je hier een beroep op doet. Maar in november 2013 maakte een uitspraak van het Europees Hof dit een stuk gemakkelijker. Bij een verzekering voor rechtsbijstand heb je zelf het recht om een advocaat te kiezen. Geen € 300 per uur meer, maar € 300 per jaar aan premie voor je rechtsbijstandverzekering dus. Klinkt mooi, maar hoe zit dat precies?

Wanneer kun je beroep doen op een eigen advocaat?
Je kunt er niet van uitgaan dat je voor elke discussie met een webwinkel, je buurman of je werkgever gelijk een advocaat in de armen mag nemen. Bij aanvang kijkt een rechtsbijstandverzekeraar eerst of er überhaupt sprake is van een juridische discussie (conflict).

Vervolgens bekijkt de verzekeraar of jouw kant van het verhaal klopt en steekhoudend is, en of er dus een aanzienlijke kans is dat je gelijk krijgt in het conflict. Immers: soms vind je zelf dat je gelijk hebt, maar vindt de wet iets anders. Als er uiteindelijk een gerechtelijke of administratieve procedure volgt, mag je zelf je advocaat kiezen.

Er zit overigens wel een maximum aan het bedrag dat je mag claimen, maar in veel gevallen zal dit maximum voldoende zijn.

Hoe ging het voorheen?
Voorheen werd bij een juridisch conflict de zaak vrijwel altijd opgepakt door een jurist van de verzekeraar. Dat ging eigenlijk prima. Een rechtsbijstandverzekeraar behandelt namelijk veel meer zaken dan een advocatenkantoor; zaken die veel op elkaar lijken.

Net als bij artsen geldt: als je een behandeling vaker doet, word je er beter in. Dat geldt ook bij juridische conflicten. Het is nu overigens nog steeds mogelijk om gewoon de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen.

In beeld: een advocaat via de rechtbijstandverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Waarom zou je zelf een advocaat willen kiezen?
Ondanks wellicht een kleinere ervaring, heeft een 'eigen' advocaat ook voordelen. Bijvoorbeeld omdat je een advocaat kent die veel goede resultaten boekt. Of gewoon een advocaat waar je een goed gevoel bij hebt. Maar ook de onafhankelijkheid van de advocaat speelt een rol.

Een rechtsbijstandverzekeraar zal de kosten van een juridisch proces altijd beperkt willen houden. Hoe minder geld die verzekeraar aan rechtszaken kwijt is, hoe meer winst er overblijft. En zeker bij een langlopend juridisch conflict, bijvoorbeeld na een ongeluk met gewonden, kunnen kosten ver oplopen.

Een advocaat zou in dat geval onafhankelijker kunnen zijn omdat hij er financieel gezien juist zo veel mogelijk baat heeft voldoende uren te schrijven. Natuurlijk spelen zowel bij de rechtsbijstandverzekeraar als bij de advocaat vooral vakinhoudelijk en morele aspecten een rol, maar het financiële belang zal altijd meetellen.

Conclusie: goedkoop een privé-advocaat inhuren dus?
Daar lijkt het voorlopig wel op. Maar die goedkope situatie kan tijdelijk zijn. Ergens moeten de rechtsbijstandverzekeraars immers het extra geld vandaan halen om de duurdere, externe advocaten mee te betalen. Dat geld halen ze uiteindelijk bij de premiebetaler vandaan. Een alternatief kan zijn dat er flink in de dekking van de verzekeraar wordt gesneden.

Voorlopig geldt echter: wil je een beroep kunnen doen op een jurist of advocaat, kies dan voor een rechtsbijstandverzekering. Dat is aanzienlijk goedkoper dan zelf een advocaat in te schakelen. Weten welke rechtsbijstandverzekeraar qua voorwaarden en premie past bij jouw wens? Laat een reactie achter.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie