Nieuws

Januari 2015: iedereen aan het Energielabel

Verplicht energielabel nu écht verplicht

vrijdag 20 juni 2014
Januari 2015: iedereen aan het Energielabel

Hij was al verplicht: het energielabel voor je woning. Toch spraken kopers en verkopers vaak onderling af dat het energielabel geen rol speelde in de verkoop van het huis. Waarom? Er volgde geen boete als je het niet deed. Het gevolg: het energielabel flopte en Nederland werd door de Europese Commissie op de vingers getikt. Daarom in januari 2015 een nieuwe poging waarbij iedereen automatisch een "voorlopig" energielabel krijgt. Je kunt dit voorlopige energielabel dan zelf omzetten in een definitief label. 

We vroegen Gerben Roest, beleidsmedewerker energiebesparing en Hanneke Vuuregge, woordvoerder, beide van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, om een verduidelijking.

Hoeveel woningen hebben al een energielabel?
Roest: "Dat zijn er zo'n 2,7 miljoen, maar dit zijn vooral huurwoningen van een woningcorporatie." Voor koopwoningen werd in 2009, het jaar dat het energielabel verplicht werd, 12,9% van de woningen afgesloten met het 'verplichte' label. Velen negeerden het label toen al.

Hoe gebeurt die automatische toekenning?
Vuuregge: "We kijken naar bouwjaar, type woning, oppervlakte en locatie." Roest: "Met locatie wordt bedoeld: de stad. Hierbij kijken we er bijvoorbeeld naar of er reeds een stadsontwikkelingsproject voor heeft gezorgd dat woningen als project al zijn geïsoleerd." Vuuregge nuanceert: "We schatten conservatief in om te voorkomen dat slechtere huizen te positieve labels krijgen."

Dat klinkt als: grote kans dat mijn voorlopige label te laag is?
Roest: "Dat valt mee. We hebben in ons onderzoek Nederland ingedeeld in 54 hoofdtypes en 144 subtypes. Zelfs bij oudere woningen weten we of de meerderheid in een gebied bijvoorbeeld een HR-ketel of dubbele beglazing heeft. Dit nemen we mee." Vuuregge: "We gebruiken met name de informatie die we hebben verkregen uit het Nationale Woon-onderzoek."

Lees de resultaten uit het Woon-onderzoek of bekijk de animatiefilm.

Lid worden

Wat kan ik met het voorlopige energielabel?
Vuuregge: "Het voorlopige energielabel geeft met name een prikkel om te besluiten om een huis energiezuiniger te maken of een definitief energielabel aan te vragen. Het heeft geen formele status."

Hoe krijg ik een definitief energielabel?
Vuuregge: "Vanaf 1 januari 2015 kunnen mensen het definitieve energielabel aanvragenvia een simpele internetapplicatie. In dit programma controleren of actualiseren we tien belangrijke kenmerken. Nadat het is ingevuld  wordt het nog gecontroleerd door een onafhankelijk deskundige."

Van voorlopig naar definitief energielabel - in beeld

Wat zijn de kosten van het definitieve energielabel?
Vuuregge: "Bij het oude energielabel hebben we bedragen van € 100 tot meer dan € 200 voorbij zien komen. Dat was het bedrag dat deskundigen vroegen voor een controle en het afgeven van het label. In de nieuwe situatie verwachten we dat het label zo'n € 20 kost."

Krijg ik vanaf nu een boete als ik geen energielabel heb?
Roest: "Bij de verkoop van de woning  checken we via het Kadaster of er een definitief energielabel bekend is. Zo nee, dan krijgt de ontvanger via een brief nog een kans om dit energielabel snel direct in orde te maken. Pas als het daarna nog niet geregeld is, kan een boete worden opgelegd. De exacte werkwijze in deze situatie moet overigens nog worden bepaald."

Wanneer moet ik een definitief energielabel hebben?
Vuuregge: "Zodra je woning overgaat van de verkoper op een nieuwe eigenaar."

Conclusie: er lijkt geen ontkomen meer aan. Nederland moet nu écht aan het verplichte energielabel. Een situatie die ook kansen biedt: als je weet waarin jouw huis tekortschiet als het aankomt op energiemaatregelen, dan kun je er ook wat aan doen. Bovendien zal een investering in zonnepanelen, vloerisolatie of een betere HR-ketel zijn geld opleveren. Het moment waarop, ligt alleen ver in de toekomst. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie