Nieuws

Hoe nuttig is de inzittendenverzekering bij je autoverzekering?

Verzekeraars spelen in op angst autorijder

donderdag 19 juni 2014
Hoe nuttig is de inzittendenverzekering bij je autoverzekering?

Iedereen die af en toe carpoolt, bobt, het voetbalteam van zoonlief naar een wedstrijd brengt of met het gehele gezin op vakantie gaat denkt er wel eens aan: "wat als ik nu een auto-ongeluk krijg?". Zelf betrokken raken bij een ongeluk is al erg. Maar het idee dat anderen daarbij ook gewond kunnen raken, is helemaal verschrikkelijk. Autoverzekeraars weten dat automobilisten wel eens geplaagd worden door dit schrikbeeld. Zij spelen daar graag op in.  

Inspelen op de angst van automobilisten met een auto vol bijrijders, dat doen verzekeraars met de ongevallen-inzittendenverzekering en de schade-inzittendenverzekering. Maar wat houden deze uitbreiding van de autoverzekering eigenlijk in, wat is het verschil en, niet onbelangrijk, is een dergelijke verzekering wel echt nodig? 

Aanvulling op standaard autoverzekering

Wie zijn auto verzekert heeft de keuze uit de WA-verzekering, Beperkt Casco verzekering of een All-risk verzekering. Naast deze standaarddekkingen kun je kiezen voor een uitbreiding van je verzekering. Bijvoorbeeld met de zogenaamde ongevallen-inzittendenverzekering of de schade-inzittendenverzekering. Vanaf een paar euro's per maand voeg je deze module toe aan je autoverzekering.

Verschil ongevallen- en schade-inzittendenverzekering
Een ongevallen-inzittendenverzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval. De hoogte van de uitkering is niet gerelateerd aan de werkelijke schade of kosten. De vraag wie schuld had aan het ongeval doet niet ter zake.

Een schade-inzittendenverzekering vergoedt de werkelijk geleden schade van bestuurder en passagiers bij een ongeluk. Naast medische kosten worden ook zaken als huishoudelijke hulp, vervoer van de plek van het ongeval en schade aan bijvoorbeeld kleding vergoed. Ook smartengeld en uitvaartkosten worden door deze verzekering gedekt.

De hoogte van de uitkering is gerelateerd aan de werkelijke schade en kosten. Verder wordt schade ook vergoed wanneer (nog) niet duidelijk is wie verantwoordelijk is of zelfs wanneer niet alle betrokkenen bekend zijn.

Hoe nodig is de inzittendenverzekering?
De inzittendenverzekering heeft voordelen, maar is wellicht minder nodig dan dat sommige automobilisten denken.  Passagiers kunnen schade namelijk ook claimen op de WA-verzekering van de bestuurder of op die van de tegenpartij. Medische kosten zijn daarnaast gedekt via de zorgverzekering.

Wanneer je met jouw auto een ongeluk krijgt en een vriend die als schilder werkt verbrijzelt daarbij zijn hand, dan is de schade dus al gedekt door andere verzekeringen. De zorgverzekering van de vriend betaalt de medische kosten. De WA-verzekering van de veroorzaker van het ongeluk vergoedt de gemiste inkomsten, omdat de vriend zijn werk niet meer kan doen. Ook schade aan spullen of, in een extremer geval, smartengeld voor nabestaanden, zijn via de WA-verzekering gedekt.

Geen inzittendenverzekering maar bestuurdersverzekering
De verplichte WA-verzekering die elke automobilist moet afsluiten, dekt dus al de meeste schade voor passagiers. Wat is dan wél een reden om voor de inzittendenverzekering te kiezen? 

  • Voor jouzelf. Als bestuurder ben jij, wanneer je zelf het ongeluk veroorzaakt hebt, niet gedekt op de WA-autoverzekering. De inzittendenverzekering biedt in zo'n geval uitkomst.
  • Snellere schadeafhandeling en uitkering. Heb je een inzittendenverzekering, dan kijkt de verzekeraar niet naar wie er schuldig. De verzekeraar neemt de claim direct in behandeling. Een eventuele procedure met de autoverzekeraar van de tegenpartij volgt later.

Lid worden

Wel of niet afsluiten?
Of het afsluiten van een inzittendenverzekering nodig is, hangt af van jouw voorkeuren. De belangrijkste schade wordt ook door andere verzekeringen gedekt, maar desalniettemin kan de inzittendenverzekering een hoop gedoe en financiële schade voorkomen.

Besluit je een inzittendenverzekering af te sluiten, kies dan bij voorkeur voor de schade-variant. De ongevallen-inzittendenverzekering keert enkel een vast bedrag uit. Vaak gaat het hierbij om enkele tienduizenden euro's. De uitkering is hierdoor bij invaliditeit of overlijden bij lange na niet toereikend om de schade van het ongeval te dekken.

Het maximale bedrag dat de meeste schade-inzittendenverzekeringen uitkeren, ligt rond de 1 miljoen euro.

Bij het kiezen van een inzittendenverzekering is het, net zoals bij bijna elke  andere verzekering, verstandig om de voorwaarden van verschillende aanbieders te vergelijken. De maximale vergoeding die verzekeraars bieden bij een schadeverzekering inzittenden loopt namelijk sterk uiteen. Aegon biedt met €2.500.000 het hoogste maximumbedrag, terwijl de verzekering van Bovag maximaal € 45.000 vergoed. Een financieel adviseur kan je adviseren over de verzekering die het beste past bij jouw situatie.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie