Nieuws

Heeft het leenstelsel invloed op hypotheek starters?

Studiefinanciering verdwijnt, leenstelsel per 2015

maandag 2 juni 2014
Heeft het leenstelsel invloed op hypotheek starters?

Per 1 september 2015 verdwijnt de studiefinanciering voor nieuwe studenten. De basisbeurs, voor uitwonende studenten vier jaar lang € 279,14 per maand, wordt vanaf dan een lening. Dat betekent dat studenten die in vier jaar afstuderen met € 13.400 schuld de opleiding verlaten. Het CPB schat in dat de gemiddelde studieschuld door het afschaffen van de stufi op zal lopen tot € 24.000. Een studieschuld drukt op de maximale leensom bij het afsluiten van een hypotheek. Gaat het leenstelsel daarmee invloed hebben op de huizenmarkt?

Bij het afsluiten van een hypotheek vraagt de hypotheekverstrekker naar je financiële verplichtingen. Deze verplichtingen hebben invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen voor de aankoop van een huis. Een studieschuld maakt onderdeel uit van deze financiële verplichtingen.

0,75 procent
De maandlasten van een studielening bedragen volgens de rekenmethode van banken 0,75 procent van de totale lening. Grof berekend houdt dat in dat op de maximale hypotheeksom anderhalf keer de studieschuld in mindering wordt gebracht.

De gemiddelde studieschuld in 2013 bedroeg ongeveer € 15.000, wat neer komt op € 22.500 minder leencapaciteit. Volgens deze rekenmethode zou de leencapaciteit door afschaffing van de studiefinanciering teruglopen met € 36.000. Om dit te voorkomen, wil de overheid de looptijd van de lening verlengen, van 15 jaar nu, tot 35 jaar straks.

Meer schuld en meer hypotheek
Wanneer je met die looptijd de maandlast van de studieschuld berekent, zullen banken uitgaan van een percentage van ongeveer 0,3 procent van de totale schuld, blijkt uit berekeningen van Woningmarktcijfers. De maandlasten van de hogere schuld dalen, waardoor zelfs een hogere maximale hypotheeksom mogelijk is dan in de huidige situatie met een lagere studieschuld. Méér lenen voor je studie betekent dus niet minder lenen voor je huis.

  Studieschuld Looptijd Maandlast volgens bank
Huidige situatie € 15.000 15 jaar € 112,50
Nieuwe situatie € 24.000 35 jaar € 72,00


Wie al een diploma en een koophuis bezit kan opgelucht ademhalen: de invoering van het leenstelsel hoeft geen invloed op de woningmarkt te hebben. Jongeren mogen zelfs meer lenen om onze huizen te kopen. De woningmarkt wordt zo echter met een kunstgreep behoed voor een nieuwe klap, ten koste van de financiële stabiliteit van starters.

Studieschuld niet onschuldig
De studieschuld wordt vaak gezien als de meest onschuldige lening van Nederland. De rente is laag en de looptijd lang. De enige voorwaarde om tot meer dan 50.000 euro te kunnen lenen is inschrijving bij een instelling in het hoger onderwijs. Toch is deze schuld lang niet zo onschuldig als het lijkt. Een huis kopen wordt zo goed als onmogelijk met een torenhoge lening en huren is niet minder duur in de vrije sector. In de sociale sector komen starters niet aan de bak vanwege een net te hoog salaris.

In de Verenigde Staten voorspellen experts dat studieleningen de volgende grote crisis zullen veroorzaken. Nu is Nederland zeker niet één op één te vergelijken met de VS. Zelfs met invoering van het leenstelsel is de gemiddelde studieschuld hier nog maar een fractie vergeleken met die in Amerika. Maar de trend om jongeren met steeds meer relatief goedkope schuld te omhangen is een kwalijke. De gevolgen voor de woningmarkt zouden meegewogen moeten worden in het besluit om het leenstelsel.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie