Nieuws

De goedkoopste autoverzekering: is dat verstandig?

Verzekeraars maken verlies op autoverzekering

maandag 30 juni 2014
De goedkoopste autoverzekering: is dat verstandig?

Een vergelijkingssite die jou de allerlaagste premie toont. Perfect, zo lijkt het. Vergelijker Independer zet er zelfs op in: "We laten verzekeraars tegen elkaar onderbieden". Maar toch lijkt het te mooi om waar te zijn. Sommige verzekeraars halen klanten namelijk binnen met een premie die zo laag is, dat ze er een verlies op draaien. "Niet mijn probleem", zul je wellicht denken. Maar is dat wel zo?

Vaker schade met Audi en BMW
Laten we voorop stellen: veel verzekeraars met een lage premie zijn financieel gewoon gezond. Zij werken gewoon efficiënt of verzekeren een bepaald type auto niet. Zo komen er gemiddeld vaker schades binnen van een Audi, BMW of Volkswagen Golf dan van een Suzuki of Mitsubishi. Een verzekeraar is niet verplicht jouw auto te verzekeren. Wanneer een verzekeraar enkel bepaalde type auto's verzekert, kan dat dus een premievoordeel voor de andere verzekerden opleveren.

Waarom zo'n lage premie?
Het kan een strategie zijn om jou als klant te binden via een lage premie, in de hoop dat je later ook je andere verzekeringen bij deze verzekeraar onderbrengt. Die werkwijze wijkt eigenlijk niet zoveel af van een supermarkt die je lokt met aanbiedingen, om jou vervolgens ook de duurdere producten te laten kopen.

Kan het kwaad, zo'n lage premie?
Eind 2013 riep de Nederlandse Bank verzekeraars op te stoppen met te lage premies. Eerder, in 2010, ging namelijk verzekeraar Ineas failliet. Een andere verzekeraar moest halsoverkop te hulp springen en nam de in onzekerheid verkerende klanten uiteindelijk over.

Welke verzekeraars op dit moment op het randje van verlies balanceren, is niet duidelijk. Er zijn op dit moment geruchten dat meerdere premiestuntende autoverzekeraars nooit winst hebben gemaakt. Aangezien de cijfers niet openbaar inzichtelijk zijn, is het moeilijk de geruchten te staven.

De afgelopen crisisjaren hebben we in ieder geval meerdere voorbeelden gezien van financiële partijen, waaronder zowel banken als verzekeraars, die het hoofd niet meer boven water konden houden. Een deel werd gered door de overheid. Een ander deel niet.

Vergelijkingssites verdienen
Focwa, belangenvereniging van de autobranche, constateerde recentelijk een te lage dekkingsgraad bij autoverzekeraars. Ofwel: de premie is te laag om alle schade te kunnen uitkeren op basis van de jaarcijfers 2013 van de verzekeringsbranche.

Een deel van de kosten van de verzekeraars die vindbaar zijn op vergelijkingssites, gaan naar vergoedingen aan vergelijkingssites. Hoe hoger die vergoeding, hoe lager de verdienste van de autoverzekeraar.

Hoe weet je uiteindelijk zeker dat de premie die jouw verzekeraar rekent, niet té laag is? Dat blijft helaas een moeilijke vraag. Echt zeker weten doe je het niet. Wel kan het belangrijk zijn om een financieel adviseur naast je te hebben. Mocht er iets mis gaan met jouw verzekeraar, dan kan hij je adviseren over hoe het beste te handelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie