Nieuws

18 jaar! Welke verzekeringen zijn nodig?

Eigen zorgverzekering verplicht en voordeliger

woensdag 4 juni 2014
18 jaar! Welke verzekeringen zijn nodig?

Zodra je kind 18 wordt, verandert er een hoop. Plots is je zoon of dochter officieel volwassen, stemgerechtigd en mag er zelfstandig auto gereden worden. Enige sturing blijft handig, want hoe volwassen ze misschien ook lijken, er blijven altijd zaken die zelfs 18-jarigen de pet te boven gaan. Verzekeringen zijn daar een voorbeeld van. Welke verzekeringen moet een achttienjarige afsluiten? En waar moet op gelet worden?

Zorgverzekering
Tot 18 jaar zijn kinderen kosteloos meeverzekerd op de zorgpolis van hun ouders. Binnen een maand na de achttiende verjaardag moeten zij verplicht een eigen zorgverzekering hebben. Wie jarig is op 10 juni, betaalt in de maand juli voor de eerste keer premie.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • De achttienjarige blijft op de polis van zijn ouders staan. Vanaf de achttiende verjaardag moet er extra premie betaald worden.
  • De achttienjarige kiest een andere, eigen zorgverzekering.

Lagere kosten met eigen verzekering
In het eerste jaar dat jongeren een eigen zorgverzekering hebben, blijft 54 procent bij de ouders op de polis staan. Achttienjarigen maken weinig zorgkosten. Kiezen voor dezelfde, even uitgebreide verzekering als de ouders is daarom vaak overdreven.

Er zijn veel zorgverzekeringen die zich specifiek op jongeren richten, vaak met een extra lage premie. Waar de gemiddelde premie voor een zorgverzekering in 2014 €91,59 per maand bedraagd, zijn er voor jongeren al verzekeringen vanaf  € 80,25 per maand. Op jaarbasis levert dit een besparing van € 136,08 op.

Zorgtoeslag aanvragen
Vanaf het moment dat je kind zelf een zorgverzekering moet hebben, heeft hij of zij recht op zorgtoeslag. Dit wordt niet automatisch overgemaakt, maar moet aangevraagd worden via www.toeslagen.nl. Wie de zorgverzekering betaalt staat los van het recht op zorgtoeslag. Ook als de ouders de zorgverzekering betalen, kan het kind de toeslag aanvragen.

Aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering
In tegenstelling tot de zorgverzekering, zijn verzekeringen zoals de aansprakelijkheidsverzekering of reisverzekering, niet verplicht. Het is echter wel verstandig om een dergelijke verzekering te hebben. Met een aansprakelijkheidsverzekering behoed je je bijvoorbeeld voor hoge kosten die betaald moeten worden na het veroorzaken van schade in iemands anders huis. 

Wanneer de achttienjarige nog thuis woont, kan hij in veel gevallen nog tot zijn 27e verjaardag op de polissen van de ouders blijven staan. Ook uitwonende, studerende kinderen zijn bij de meeste verzekeraars nog gewoon meeverzekerd. Dit stopt bij het einde van de studieperiode of bij de 27e verjaardag.

Niet alle verzekeraars bieden deze regeling. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden om te zien wat in jouw geval de regels zijn.

Uitwonend: inboedelverzekering
Gaat je zoon of dochter op korte termijn het ouderlijk huis verlaten? Dan is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. In veel gevallen zal een studentenvariant voldoende zijn. De meeste verzekeraars dekken hierbij de inboedel tot een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 euro.

In sommige gevallen is het slim om niet voor de studentenvariant te kiezen, maar een reguliere inboedelverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer de ouders besluiten een kamer of appartement voor hun kind te kopen in plaats van te huren. Ook als er dure, al dan niet studiegerelateerde apparatuur in de kamer aanwezig is, valt een gewone polis te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een prijzige computer en meubels.

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen het ouderlijk huis verlatenGemiddelde leeftijd uit huis gaan
Studentenkorting: ook vóór het studeren
Er zijn veel verzekeraars die voordelige studentenverzekeringen bieden. Dit betekent niet dat de korting alleen geboden wordt, wanneer de polishouder studeert. De korting is vaak leeftijdsgebonden. Ook wanneer je kind (nog) niet studeert, kan er dus geprofiteerd worden van het voordelige studententarief.

Zodra je kind 18 wordt, komt er een hoop op hem af. Wat betreft verzekeringen is in eerste instantie vooral de eigen zorgverzekering belangrijk. De meeste achttienjarige wonen nog thuis en zullen zich pas in een later stadium hoeven verdiepen in andere verzekeringen. Een goede voorbereiding kan daarbij nooit kwaad. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie