Nieuws

Zonnepanelen: al in 10 jaar terugverdiend

Transformeer je dak tot energiecentrale

maandag 5 mei 2014
Zonnepanelen: al in 10 jaar terugverdiend

2014 start warm en zonnig. Goed nieuws voor eigenaren van een huis met zonnepanelen. En die zijn er steeds meer: het aantal zonnepanelen in Nederland is afgelopen jaar met 1,4 miljoen toegenomen. Eind 2013 lagen er 3,4 miljoen panelen op de Nederlandse daken. Een stijging van 70 procent. Overweeg je zelf ook om zonnepanelen te laten plaatsen? Geen slecht idee. We leggen uit hoe het werkt en wat het oplevert.  

Financieel voordeel
De belangrijkste reden om te kiezen voor zonnepanelen is voor Nederlanders het financiële voordeel. Veel mensen verwachten dat de energieprijzen in de toekomst gaan stijgen. Door te kiezen voor zonnepanelen maak je jezelf minder afhankelijk van energieleveranciers en hun tarieven. Ook het milieu speelt voor velen een rol bij de overweging om zonnepanelen te laten plaatsen. 

Zonnepanelen -01 (1)
Hoe werkt het?
Zodra je zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen, wek je zelf energie op. Omdat die hoeveelheid energie niet genoeg is voor eigen gebruik, heb je naast de zonnepanelen ook nog een aansluiting op het energienet nodig.

Op dagen dat je zonnepanelen niet genoeg energie opleveren, gebruik je de energie van de energieleverancier. Op dagen dat de panelen meer energie opleveren dan dat jij verbruikt, lever je energie aan de energieleverancier. De energie die jij levert, wordt verrekend met je verbruik. Dit heet salderen.

Wat kost de aanschaf van zonnenpanelen?
Het aantal zonnepanelen per woning verschilt sterk, maar voor 6 panelen heeft bijna elk huis wel plek. Een zonnepanelensysteem van 6 panelen kost inclusief omvormer en installatie momenteel rond de € 3.000. Door het verlaagd btw-tarief arbeidskosten bij verbouwing, is de installatie van zonnepanelen op dit moment extra voordelig. De regeling met het verlaagde btw-tarief geldt nog tot 1 januari 2015.

Daarnaast is het mogelijk om de gehele btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug te vragen, wanneer je je bij de belastingdienst aanmeldt als BTW-ondernemer. Er zijn diverse partijen te vinden die dit tegen vergoeding  voor je regelen. 

De terugverdientijd van zonnepanelen is door de lagere prijzen voor zonnepanelen en de toegenomen energieprijzen de laatste jaren afgenomen. Enkele jaren geleden had je je investering in zonnepanelen in twintig jaar terugverdiend. Inmiddels lukt dit al in tien jaar.

Wat levert het op?
In 2013 kostte een kilowattuur (kWh) ongeveer 23 cent. Zes zonnepanelen zullen je per jaar circa 1.300 kWh opleveren. Dit staat gelijk aan € 300 aan energie. Een Nederlands gezin verbruikt gemiddeld zo'n 3500 kWh stroom per jaar. Door 1300 kWh zelf op te wekken, gaat je energienota met 40% omlaag. Met de € 300 die per jaar bespaard wordt, heb je de investering in zonnepanelen er in tien jaar uit.

Bij deze berekening is nog geen rekening gehouden met de verwachte prijsstijgingen voor energie. De afschrijving van de zonnepanelen is tevens buiten beschouwing gelaten. Zonnepanelen moeten, afhankelijk van de kwaliteit, na 30 tot 40 jaar afgeschreven worden. 

Meer leveren dan verbruiken
Energiebedrijven zijn verplicht om voor de door jouw aangeleverde energie hetzelfde stroomtarief te rekenen als voor de gebruikte energie. Pas wanneer je meer levert dan gebruikt of wanneer je meer levert dan 5000 kWh per jaar, gelden er andere tarieven.

Meer leveren dan dat je zelf verbruikt, is op dit moment niet aantrekkelijk. Je wordt in dat geval gezien als energieproducent en dan gelden er andere prijzen. Het energiebedrijf betaalt dan nog maar 6 tot 8 cent per kWh.

Minister Kamp heeft aangekondigd dat de saldering van zonne-energie wellicht per 2020 afgeschaft wordt. Dit houdt in dat je over de stroom die je te veel opwekt en levert aan de energiemaatschappij geen belastingvoordeel meer krijgt. Dit zou het leveren van energie aan je energiemaatschappij minder gunstig maken.

Stijging van woningwaarde
Kies je niet voor zonnepanelen omdat je verwacht in de toekomst te verhuizen? Dan is het goed om te weten dat zonnepanelen door veel huizenkopers als aantrekkelijk gezien worden. Bijna de helft van de Nederlanders zou eerder kiezen voor een huis met zonnepanelen, dan voor een huis zonder panelen. De kans is dus groot, dat je je investering (deels) terugverdiend bij verkoop van je woning.

Maar liefst 95 procent van woningeigenaren met een dak met zonnepanelen zouden anderen adviseren ook panelen aan te schaffen. Ofwel: zonnepanelen is een investering waar je geen spijt krijgt. De prijzen voor de aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen verschillen sterk per aanbieder. Vraag daarom altijd meerdere offertes op. Kijk hierbij niet alleen naar de kosten, maar ook naar de garantie. Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je over het algemeen geen vergunning nodig. Informeer bij je gemeente of dit in jouw geval ook zo is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie