Nieuws

Wat betaalt je verzekeraar bij diefstal van je auto?

Autodief vervangt koevoet door laptop

maandag 12 mei 2014
Wat betaalt je verzekeraar bij diefstal van je auto?

Het aantal autodiefstallen in Nederland is opnieuw gestegen. In de eerste maanden van dit jaar werden er acht procent meer voertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee stijgt het aantal diefstallen voor het tweede jaar op rij. In de jaren ervoor daalde het aantal juist. Maar wat krijg je eigenlijk terug van je verzekering als je auto gestolen wordt?

De stijging van het aantal voertuigdiefstallen is volgens experts te wijten aan de gemoderniseerde werkwijze van criminelen. Autodieven gaan niet langer op pad met een koevoet, maar met een laptop. Hiermee kraken ze het elektronische slot van je auto. De auto wordt hierbij niet of nauwelijks beschadigd, waardoor de criminelen jouw auto gemakkelijk weer kunnen verkopen.

Nieuwe auto's vaker doelwit
Uit de cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat er in de eerste vier maanden van 2014 maar liefst 10.413 voertuigen gestolen zijn. Met name de diefstal van nieuwe auto's (0 tot 3 jaar oud) nam toe. Omgerekend wordt jaarlijks 1 op de 253 auto's gestolen.

Welke autoverzekering dekt diefstal?
Wanneer je je auto verzekert, kies je uit een WA-verzekering, een Beperkt Casco verzekering of een All-risk verzekering. Bij een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding bij diefstal van je auto. Deze verzekering dekt enkel schade die jij veroorzaakt bij een ander. Wil je dat je auto gedekt is tegen diefstal, dan moet je dus kiezen voor Beperkt Casco of een All-risk verzekering.

Nieuwwaarde, afschrijvingswaarde of dagwaarde
Heb je de pech dat je auto gestolen wordt, maar heb je 'm wel verzekerd tegen diefstal, dan krijg je te maken met de nieuwwaarderegeling, de afschrijvingsregeling of de dagwaarderegeling. Deze regelingen bepalen hoeveel geld je uiteindelijk terugkrijgt.

Rekenvoorbeeld: wat krijg je vergoed?
In januari 2012 kocht je een nieuwe Volkswagen Golf. De nieuwwaarde van deze auto is € 29.000. In mei 2014 wordt je auto gestolen. Wat krijg je vergoed?

Nieuwwaarderegeling
Met de nieuwwaarderegeling krijg je bij diefstal het bedrag terug waarmee je een soortgelijke nieuwe auto kunt kopen. Je krijgt dus 100 % van de nieuwwaarde van de auto vergoed. Je ontvangt € 29.000 of meer als diezelfde golf in de tussentijd duurder is geworden.

Afschrijvingsregeling
Je ontvangt de nieuwwaarde min in de polisvoorwaarden vastgestelde afschrijving. In dit voorbeeld gaan we uit van 1,5 % afschrijving per maand, ingaand ná het eerste jaar. In dat geval ontvang je € 21.605.

Dagwaarderegeling
Bij het bepalen van de dagwaarde van een auto wordt gekeken naar merk, model, uitvoering, kilometerstand en conditie. Vaak wordt de dagwaarde gebaseerd op de ANWB/BOVAG-koerslijst. In dit geval (auto in goede staat, kilometerstand 30.000) krijg je € 18.350 vergoed.

Groot verschil
In het rekenvoorbeeld is er een verschil van ruim € 10.000 tussen de nieuwwaarderegeling en de dagwaarderegeling. Heb jij een duurdere auto, dan loopt dit verschil nog verder op. Het mag duidelijk zijn dat je met de nieuwwaarderegeling verreweg het beste uit bent.

Sommige verzekeraars hanteren de nieuwwaarderegeling voor auto's tot drie jaar oud. Anderen hanteren deze regeling slechts voor één jaar. Bij een wat oudere tweedehands auto geldt vrijwel altijd dat je de dagwaarde uitgekeerd krijgt.

Of jouw verzekeraar bij diefstal met een nieuwwaarderegeling, afschrijvingsregeling of dagwaarderegeling werkt, moet je in de polisvoorwaarden nakijken. Dure verzekeraars keren overigens gemiddeld genomen niet meer uit dan goedkope maatschappijen. Simpelweg een dure verzekeraar kiezen is dus niet de oplossing als je goed verzekerd wil zijn bij diefstal. Hoe saai ook, het vergelijken van de kleine lettertjes is dat wél.

Wil je weten welke autoverzekering de beste dekking biedt bij diefstal? Vraag meer informatie aan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie