Nieuws

Tip: Belastingdienst betaalt 50% van jouw donatie

7 op de 10 Nederlanders doneert structureel

maandag 26 mei 2014
Tip: Belastingdienst betaalt 50% van jouw donatie

Onderzoek op deze website toont aan dat maar liefst 70% van de ondervraagden periodiek aan één of meerdere goede doelen doneert. Veel mensen leggen die donatie echter niet vast. En dat is dom. Het registeren van je periodieke donatie kan er namelijk voor zorgen dat een donatie van € 42 je maar € 22 kost. Dat biedt twee kansen: hetzelfde doneren maar minder betalen. Of méér doneren en hetzelfde betalen als nu.

Wie regelmatig schenkt, kan gebruik maken van de fiscale vrijstelling op donaties. Dit houdt in dat je de bedragen die je doneert, van je inkomensbelasting mag aftrekken. Sinds 1 januari van afgelopen jaar is deze regeling een stuk toegankelijker gemaakt.

Waar je in het verleden langs de notaris moest om gebruik te kunnen maken van het fiscale voordeel, hoef je nu slechts een eenvoudig formulier in te vullen. Schenk jij regelmatig aan een goed doel, leg je gift dan vast om te profiteren.

Wat houdt de regeling in?
Onder een periodieke schenking verstaat de Belastingdienst in dit geval een jaarlijkse schenking. Om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel moet je minimaal 5 jaar lang één keer per jaar een bedrag aan het goede doel schenken. De bedragen moeten steeds ongeveer gelijk zijn en je mag geen tegenprestatie krijgen voor de gift. Daarnaast moet het om een donatie aan een ANBI gaan. 

20% doneert periodiek aan meer dan 6 goede doelen
Uit onderzoek onder lezers blijkt dat een groot deel van de ondervraagden periodiek schenkt aan goede doelen. Gebruik maken van deze fiscale regeling zou voor 70% van de ondervraagden interessant zijn.

Aan hoeveel goede doelen doneer jij periodiek?
Grafiek Doneren -01

Mannen geven guller
Stichting GeefGratis, een organisatie die goede doelen online ondersteund met donatiemodules, deed onlangs onderzoek naar de bedragen die Nederlanders doneren. Volgens hen lag het gemiddelde donatiebedrag in 2013 op € 42,19. Mannen bleken gullere gevers dan vrouwen. Zij doneerden in 2013 gemiddeld € 55,24 per donatie, vrouwen € 34,75.

Belastingdienst betaalt mee: een rekenvoorbeeld
Stel, jij doneert - geheel volgens het gemiddelde van afgelopen jaar - € 42,19 aan een goed doel. Dit doe je maandelijks. Na een jaar bedraagt je totale donatie € 506,28. 

Wanneer je het jaar erna belastingaangifte doet over 2014, geldt die € 506,28 als aftrekpost. Hierover betaal je dus geen inkomstenbelasting. Je krijgt € 212,64 (42% van € 506,28) terug, waardoor deze donatie uiteindelijk geen € 506.28 (bruto) maar € 293,64 (netto) kost. 

Omgerekend betaal je per maand dus geen € 42,19 maar slechts € 24,47. Dit bedrag kun je zelf houden, of bijvoorbeeld schenken aan een ander goed doel. 

Extra voordeel bij culturele ANBI
Wanneer je doneert aan een culturele vereniging of stichting, geldt er een extra voordeel. In dat geval verhoogt de overheid het aftrekbedrag met 25%. Doneerde jij de € 42,19 uit het vorige voorbeeld aan een theater? Dan was je aftrekpost hoger geweest: € 506,28 + 25% = € 632,85 waarover je geen inkomstenbelasting betaalt. De schenking van € 42,19 kost je dan geen € 24,47, maar slechts € 20,04 per maand. Jouw gift levert de culturele instelling dus ruim het dubbel op!

Culturele ANBI's zijn organisatie die bijvoorbeeld actief zijn in beeldende kunst, film, dans, letteren, muziek, theater en erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan schouwburgen, bibliotheken, filmhuizen en culturele festivals. De belastingdienst biedt een compleet overzicht van culturele en gewone ANBI's.

Schenk je jaarlijks aan het Wereld Natuur Fonds of de plaatselijke toneelvereniging en ben je van plan dit de komende jaren ook te blijven doen? Leg de donatie dan vast en profiteer van het voordeel dat de belastingdienst je biedt. Met het geld dat je overhoudt kun je wellicht een ander goed doel gelukkig maken. Om je schenking vast te leggen kun je dit formulier gebruiken. 

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie