Nieuws

Opleving woningmarkt zet door

Banken verwachten meer hypotheekaanvragen

vrijdag 23 mei 2014
Opleving woningmarkt zet door

De huizenprijs steeg in april met 0,1 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Geen indrukwekkende stijging maar wel een duidelijke trendbreuk. De stijging werd berekend door het Kadaster, die vijf jaar lang juist alleen maar prijsdalingen publiceerde. Eerder al gaven makelaars zelf aan dat het de goede kant op gaat. Met de vraag naar hypotheken als maatstaf, valt te verwachten dat opleving de komende maanden doorzet.

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt bij banken welke vraag er is naar hypotheken. Dezelfde banken doen ook een voorspelling wat zij qua hypotheekaanvragen in de komende tijd verwachten.

Meer hypotheken
Niet alleen bij de woningprijzen is sinds lange tijd weer vooruitgang merkbaar. Ook banken gaven aan dat voor het eerst sinds acht jaar de vraag naar hypotheken stijgt. Eerder al trok de vraag periodiek aan. Toen was er echter geen sprake van groei, maar eerder van een minder scherpe daling. Banken rekenen erop dat de komende weken de vraag naar hypotheken stijgt.

Stijging of daling hypotheekaanvragen die banken rapporteren ten opzichte van een kwartaal eerder
Grafiek
Banken al zeven jaar strenger
Niet alle aanvragen voor een hypotheek worden door de bank geaccepteerd. Als gevolg van strengere wetgeving en de crisis hebben banken hun voorwaarden moeten aanscherpen. In de afgelopen maanden zijn de criteria om in aanmerking te komen voor een hypotheek vrijwel stabiel gebleven. De laatste keer dat banken op dit gebied een versoepeling rapporteerden was net voor de crisis, bijna zeven jaar geleden.

Het is de verwachting dat banken weinig wijzigen bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag. Een soepelere houding ligt ook voorlopig niet voor de hand, aldus de banken zelf.

Gemiddeld € 220.136 voor een woning
In april registreerde het Kadaster een gemiddelde woningprijs van € 220.136. De organisatie registreert de prijs nadat de woningverkoop daadwerkelijk is doorgevoerd bij de notaris. De daadwerkelijke verkoop bij de makelaars ligt circa drie maanden eerder. Om deze reden wijkt de prijs af van die de NVM recent aangaf (€ 209.000). Nog een reden is dat de NVM niet de totale woningverkoop voor haar rekening neemt, waardoor de cijfers minder volledig zijn dan die van het Kadaster.

Verkopen nemen toe
Voor het stijgeng van de huizenprijzen is het essentieel dat er voldoende kopers zijn. In april lag het aantal geregistreerde verkopen op 10.780. Fors meer dan de 6.554 in dezelfde maand vorig jaar. Hiermee zet de trend van de eerdere maanden dit jaar door. De stijging is een goed teken, wel is het handig om het in perspectief te bekijken. Zo lag het aantal woningverkopen in april 2008 op 18.474.

Nu de zon weer schijnt op de woningmarkt, stijgt de kans dat ook jij overweegt de uitgestelde verhuizing toch in gang te zetten. De laagste, actuele hypotheekrentes staan op de rentepagina alvast op een rij. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie