Nieuws

Meer op het terras geen reden voor groei

Risico op armoede kleinst in Nederland

maandag 19 mei 2014
Meer op het terras geen reden voor groei

De economie in Nederland gaat er niet op vooruit. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 1,4% minder uitgegeven. Even schrikken, net nu het beter lijkt te gaan en politici ons voorhouden dat het lek boven is. De schrik is gelukkig  van korte duur. Als we beter kijken naar het totaalbeeld, is er zeker reden tot optimisme.  Zelfs als het tegenzit in je persoonlijke financiën, is de kans op armoede klein. Nederland staat wat betreft sociale voorzieningen nog steeds aan de Europese top.

Dat we minder hebben uitgegeven, is vooral te wijten aan het zachte weer tijdens de start van het jaar. De verwarming bleef vaker uit en de energiekosten daalden fors. Deze daling viel niet te compenseren met bijvoorbeeld meer bestedingen op het terras. Ook in de bouw werd flink gewerkt, zonder de belemmering van vrieskou.

Waar zit de groei wel in?
Voor de lange termijn is vooral positief dat de industrie en de verkoop van producten aan het buitenland stijgen. Zo produceerden Nederlandse fabrieken vier procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in het buitenland waren de Nederlandse producten in trek. Als we energiezaken als aardgas buiten beschouwing laten, steeg de verkoop aan buitenlandse bedrijven met drie procent.

Dat de fabrieksmachines weer op volle toeren draaien, is belangrijker dan het effect van een warm voorjaar. Wanneer buitenlandse bedrijven meer bestellen, is er een teken van groei in die landen. Positief voor ons land dat bekend staat om de vele handel over de grens.

Flexibel werken
Het kabinet krijgt de werkloosheid moeilijk in toom. Toch staat Nederland op de derde plek binnen de EU op het gebied van werkgelegenheid. Veel werkgevers geven de voorkeur aan flexibele arbeidscontracten. Dit is een bekend fenomeen wanneer het na een mindere periode weer beter gaat. Bedrijven willen wel investeren maar durven het minder snel aan om vast personeel in dienst te nemen. Na verloop van tijd komt dat vanzelf weer.

Risico op armoede kleinst in Nederland
15 procent van de Nederlanders loopt het risico op armoede, wat wil zeggen dat het inkomen lager is dan 60 procent van het gemiddelde inkomen. Hiermee staat Nederland aan de Europese top. Zelfs in als welvarend bekend staande landen als Zweden en Finland is het risico groter.

Het meest vatbaar zijn Bulgaren, maar liefst de helft van de bevolking moet rekening houden met armoede. Ondanks de bezuinigen wonen we in een sociaal land. Dit valt vooral op in vergelijking met bijvoorbeeld Italië. Op vakantie valt het wellicht minder op maar de gemiddelde Italiaan is met circa 30 procent kans op armoede slechter af.
 
Kans Op Armoede

Armoede is een relatief begrip. Wat het Europese onderzoeksbureau niet meeneemt is het prijspeil in een land. Met andere woorden, wat kun je met jouw inkomen kopen. Een gedaalde woningprijs is bijvoorbeeld ook niet bij de berekening inbegrepen. Ondanks kanttekeningen blijft de boodschap dat het beter gaat overeind. Al hebben we daar het buitenland wel bij nodig. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie