Nieuws

Hypotheekrente daalt naar laagste niveau ooit

Belgen schrijven geschiedenis in Nederland

donderdag 22 mei 2014
Hypotheekrente daalt naar laagste niveau ooit

De laagste hypotheekrente voor een 10 jaar vaste hypotheek - de populairste hypotheek in Nederland - is gedaald naar 3,40%. Dat is de laagste rente ooit in Nederland. Tot nu toe stond het record op 3,45% in juli 2005. De lage rente komt van het Belgische Argenta, een bank die het afgelopen decennium meerdere keren de laagste hypotheekrente bood. Waarom lukt het de Belgen wél wat de Nederlandse banken ogenschijnlijk niet lukt? We vroegen het Marc de Moor, directievoorzitter van Argenta. 

Eerst een overzicht. De laagste hypotheekrente staat nu op 3,40%. Die laagste rente stond zes jaar geleden, augustus 2008, nog op 5,55%. Op een hypotheek van € 250.000 maakt dat het verschil van bruto € 708 hypotheekrente nu versus € 1.156 in 2008. Je betaalt nu dus € 448 per maand minder voor exact eenzelfde lening.

Verloop laagste hypotheekrente sinds 1991
Renteverloop bij een 10 jaar vaste hypotheek. Bekijk hier de pagina met het overzicht van de laagste hypotheekrentes van dit moment.

Verloop Laagste Hypotheekrente Sinds 1991
België bedankt …
We mogen onze zuiderburen oprecht dankbaar zijn. Niet alleen omdat het Belgische Argenta ons op dit moment de laagste hypotheekrente biedt. Argenta heeft dat de afgelopen tien jaar al vaker gedaan. Alleen tussen 2007 en 2011, de crisisjaren, was de bank qua rente niet interessant. Maar regelmatig heeft Argenta de concurrentie aangewakkerd en ervoor gezorgd dat ook andere banken hun rentetarieven naar beneden bijstelden.

Waarom kan Argenta zo'n lage rente bieden?
De Moor: "Allereerst hebben geen last gehad van de crisis. Waar de grote Nederlandse banken in de problemen kwamen, hebben wij gewoon elk jaar winst kunnen maken. We kiezen voor zekerheid. Voor de hypotheken die we verstrekken, hebben we geld nodig. Daar gebruiken we, meer dan banken in Nederland, spaargeld voor. Dat is meer solide dan financiering waarbij banken elkaar geld uitlenen."

"Daarnaast zijn wij een sobere bank. Sober omdat we bijvoorbeeld geen bonussen uitkeren. Niet aan de bestuurders en niet aan het personeel. Ook maken we nauwelijks reclame."

Marc De Moor Argenta

Marc de Moor - directievoorzitter van Argenta

Krakkemikkige telefoonbandje
Die soberheid is echter ook op andere terreinen terug te zien en te horen. Wie belt met de helpdesk van Argenta hoort een licht haperend bandje met stem die duidelijk via een computer in elkaar is gekunsteld. Een beetje hoe de auto-navigatie een jaar of zeven geleden klonk. Wie de website van de aanbieder bekijkt, ziet ook hier een gedateerd beeld. Een beeld dat in eerste instantie niet past bij een organisatie met ruim 2.300 medewerkers.

Maar hoe schadelijk is zo'n gedateerde website en haperende telefoonstem als het product zelf, de hypotheek, de voorwaarden en de lage rente, in orde zijn? De Moor: "Het is ons streven om ons 
  in de toekomst  meer direct op de consument te richten. We moeten in ieder geval voorkomen dat items zoals de website afbreuk doen aan onze kwaliteit."

Nederlandse consument dom?
7 op de 10 Nederlanders stappen nog altijd naar een grote bekende bank. Waarom? Dat is eigenlijk niet duidelijk. Misschien vinden we een bekende Nederlandse bank (= een bank die veel reclame maakt) prettig. Of we 'vergeten' gewoon te vergelijken. Dat kan ook. Maar waarom bieden die banken een hogere rente?

De Moor: "De Nederlandse grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank - red.) hadden meer last van de crisis. Ook moeten zij aan meer kapitaaleisen voldoen. Het is verder overigens niet zo dat Argenta als enige partij in Nederland de laagste biedt. Het is vaak stuivertje wisselen met banken als NIBC, Aegon en Nationale Nederlanden."

De laatste drie partijen die De Moor noemt, kennen we van naam ook, maar niet zo zeer als hypotheekverstrekkers. Aegon en Nationale Nederlanden zijn partijen die we vanuit het verleden vooral bekend zijn als verzekeringsmaatschappij. Hiervan kennen we Nationale Nederlanden (onderdeel van ING) misschien nog wel het beste, als oud-hoofdsponsor van ons Nederlands elftal. 

Met een blik op het komende WK Voetbal zal er wederom een gezonde spanning zijn tussen ons Oranjelegioen en de Belgische rode duivels. Maar als het aankomt op zaken met meer belang (en minder vermaak) moeten we erkennen dat we 1 - 0 achterstaan. De Belgen hebben met hun lage hypotheekrente geschiedenis geschreven in Nederland. Een verlies? Nee, iets waar we gewoon heel blij mee moeten zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie