Nieuws

Europa, waar gaat het eigenlijk over?

Waar stemmen we eigenlijk voor?

woensdag 21 mei 2014
Europa, waar gaat het eigenlijk over?

Rond de Europese verkiezingen wordt een wirwar van termen op ons afgevuurd. Maar waar gaat het eigenlijk over? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de Europese Unie en de Eurozone? Of waarom hebben we zowel een Europese Raad als een parlement en een commissie? Tijd om de kluwen te ontwarren en kort op een rij te zetten waar de begrippen voor staan. 

Donderdag 22 mei 2014 stemmen we voor de leden van het Europees Parlement. Van de 751 Europarlementariërs die in dit parlement zitten, kiezen wij de 26 Nederlanders. De uitslag van de verkiezingen bepaalt van welke politieke partijen deze 26 personen afkomstig zijn. 

De Europese Unie

De Europese Unie is een verband tussen op dit moment 28 Europese landen. Nederland stond in 1958, samen met vijf andere landen, aan de wieg van de EU. Het EU-beleid richt zich op de handel tussen de landen, het scheppen van kaders voor justitie en binnenlandse wetgeving en het voeren van een gezamenlijk beleid op het gebied van handel, landbouw, visserij en regionale ontwikkeling.

De Eurozone
De Eurozone is niet hetzelfde als de EU. De eurozone omvat alle landen die de euro als munt voeren. Op dit moment zijn dat er 18, met Letland als nieuwste toetreder in januari 2014. Landen die er tot nu toe voor kiezen hun nationale munt aan te houden zijn bijvoorbeeld Denemarken, Groot-Brittannië en Zweden. De verkiezingen van 22 mei 2014 hebben niet te maken met de Eurozone.

De Europese Raad
De Europese Raad bepaalt de koers van de Europese Unie. De regeringsleiders komen minstens vier keer per jaar samen en geven bij de Europese Commissie de richting aan waar de EU naartoe moet. De Raad heeft geen wetgevende macht. De Europese Raad bestaat uit alle regeringsleiders van de EU en is dus via landelijke verkiezingen gekozen, net als de Raad van Ministers.

De Raad van Ministers
De Raad van Ministers is de vergadering van de vakministers uit de EU-landen. De bijeenkomsten zijn bedoeld om het nationale beleid van de lidstaten op elkaar af te stemmen. De Raad van Ministers heeft ook een wetgevende functie, in samenwerking met het Europees Parlement.

Wat doet de Europese Commissie?
De Europese Commissie is de motor van de EU. Het maakt de wetsvoorstellen die het ter beoordeling naar het Europees Parlement stuurt. Het gezelschap bestaat uit 28 commissarissen, één uit elke lidstaat. Voor Nederland zit Neelie Smit-Kroes in de Europese Commissie. De leden van de Europese Commissie worden voorgedragen door de lidstaten en goedgekeurd door het Europees Parlement.

Wat doet het Europees Parlement?
Het Europees Parlement mag de wetsvoorstellen uit de Europese Commissie wijzigen, aannemen of verwerpen. Het controleert bovendien de Europese Commissie. Het Europees Parlement is het enige orgaan in de Europese Unie dat rechtstreeks door de burgers wordt gekozen.

Schema Europese Verkiezingen

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie