Nieuws

Een financieel- of serviceabonnement. Doen?

Bespaar op je verzekeringspremie

vrijdag 16 mei 2014
Een financieel- of serviceabonnement. Doen?

Het financiële abonnement, ook wel serviceabonnement genoemd, is in opmars. Hierbij betaal je een adviseur voor zekerheid, updates, hulp en informatie. Maar is het verstandig om zo'n abonnement te sluiten of kun je ook zonder? Wat kost het en wat levert het op?

Het ontstaan
Een financieel of serviceabonnement is ontstaan doordat financieel adviseurs wettelijk verplicht op een andere manier betaald moesten worden. Bij een hypotheek of pensioen werden oorspronkelijk de kosten van het advies versleuteld in het product. Dat kon beter.

Daarom worden kosten voor complexe financiële producten inmiddels duidelijk vermeld. Wil jij advies op financieel terrein, dan betaal je een adviseur een adviesprijs. Dat is een vast totaaltarief of een tarief per uur dat je vooraf samen overeen bent gekomen.

Gezinsverzekeringen zijn uitzondering
Dit geldt overigens niet voor alle adviezen. Bij je gezinsverzekeringen voor je auto, huis of reis, zitten de verdiensten voor de adviseur nog altijd verwerkt in de premie die je voor die verzekering betaalt.

Is dat erg? Meestal niet. Als je namelijk een verzekering direct afsluit bij een verzekeraar, zonder adviseur dus, dan verdient die verzekeraar daar uiteraard ook aan. Wat voor jou belangrijk is, is wat er uiteindelijk van je rekening wordt afgeschreven en wat je daarvoor terugkrijgt.

Wat is een financieel abonnement?
Om een consument vooraf inzicht en zekerheid te bieden, is het financiële abonnement ontstaan. Hiermee zetten financieel adviseurs op een rij wat ze precies voor je doen. Voor die diensten betaal je, als je daarin geïnteresseerd bent, een vast tarief per maand. Voor € 25 per maand krijg je bijvoorbeeld:

  • Hulp bij schadeafwikkeling. Wanneer je een schade wilt claimen maar je verzekeraar houdt z'n poot stijf, dan is hulp meer dan welkom;
  • Tussentijds checken of huidige financiële situatie van de consument nog steeds aansluit bij zijn wensen en mogelijkheden. Dit is bijvoorbeeld relevant bij een nieuwe baan, werkloosheid,
  • Toegang geven tot programma's of app's waarmee je zelf goed inzicht krijgt in je eigen financiën.
  • Op tijd het juiste nieuws voor je portemonnee verschaffen en daarbij de kansen voor jou als klant tonen. Hiermee kun je bijvoorbeeld nog net op tijd een fiscaal voordeel meepikken.
  • Periodieke checken of verzekeringen niet goedkoper kunnen worden afgesloten en zo ja, helpen met de administratieve rompslomp die daar bij komt kijken.
  • Verzekeringen tegen kostprijs aanbieden. Dit laatste punt lichten we verder toe.


Je verzekeringspremie € 150 tot € 250 omlaag?
Steeds meer financieel adviseurs zijn op zoek naar een manier om hun eigen sector transparanter te maken. Daarbij speelt ook de vraag hoe ze hun eigen verdiensten op verzekeringen inzichtelijk kunnen maken, of beter nog: hoe ze die verdiensten tot € 0 kunnen reduceren.

Wat bedoelen we daarmee? Voor je auto-, woonhuis- (opstal), inboedel-, aansprakelijkheid- en reisverzekering gezamenlijk betaal je bijvoorbeeld € 900 per jaar. Een adviseur verdient daar per verzekering tussen de 20% en 27,5% over. Omgerekend zo'n € 215.

Stel nu dat die adviseur die verdiensten zou schrappen en zegt: "ik bied ze aan tegen kostprijs". In de financiële sector heet dat "netto premies". In ruil sluit jij een financieel abonnement af bij die adviseur en breng je je verzekeringen via die adviseur onder. Het gevolg: je premie daalt met € 215 per jaar. Je abonnement kost € 25 x 12 maand = € 300 per jaar.

Dat betekent dat je voor € 85 per jaar (€ 300 - € 215) profiteert van de overige voordelen van het abonnement en daarbij niet vastzit aan een los adviestarief of uurtarief van de adviseur. Zekerheid dus voor € 85 per jaar of omgerekend  € 7,10 per maand.

Netto verzekeringspremie in beeld
Adviseur verdient wel of niet op verzekeringen. Klant krijgt wel of geen serviceabonnement inclusief netto verzekeringspremies.

Tabel Verzekeringen

Of een serviceabonnement voor jou verstandig is, hangt écht af van je eigen voorkeur. Wellicht vind je het geen probleem om los voor advies te betalen. Of wellicht wil je liever je verzekeringen direct bij de verzekeraar sluiten in plaats van via een adviseur. Wat wél verstandig is, is om in ieder geval de mogelijkheid eens te onderzoeken. Baten doet het wellicht, schaden in ieder geval niet. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie