Nieuws

Aflossen hypotheek populairst alternatief voor sparen

Weinig animo voor beleggen

dinsdag 13 mei 2014
Aflossen hypotheek populairst alternatief voor sparen

Zowel de overheid als banken sporen huiseigenaren aan extra af te lossen op de hypotheek. Deze aansporing vindt massaal navolging. Ook onder onze eigen lezers is het verminderen van de hypotheekschuld populair. Op de vraag wat een goed alternatief is voor sparen met de gedaalde spaarrente, geeft 42 procent de voorkeur aan extra hypotheekaflossing. Beleggen of het spaargeld vastzetten voor een hogere spaarrente is minder in trek. 

De maximaal haalbare spaarrente van 1,75 procent is dermate laag dat je als spaarder snel op zoek gaat naar een betere bestemming voor je geld. We stelden 200 lezers de volgende mogelijkheden voor:

Spaargeld vastzetten minst populair
Spaargeld vastzetten op een deposito is geen aantrekkelijke optie, slechts 11 procent geeft hier de voorkeur aan. Een reden hiervoor ongetwijfeld is de vergoeding die er tegenover staat. Zet je het jouw spaargeld voor twee jaar vast, dan ontvang je 2,15 rente. Slechts licht meer dan de rente op een reguliere spaarrekening, terwijl het saldo enkel tegen een boeterente opneembaar is.

Voorkeur besteden spaargeld 

Alternatief Sparen

Beleggen alternatief?
De keus om al dan niet te beleggen hangt samen met  het de risicobereidheid. De crisis ligt nog vers in het geheugen en veel mensen associëren beleggen met een hoog risico. Het animo om spaargeld om te zetten in beleggingen is met 16 procent vrij laag. Als de aandelenkoersen hun stijgende weg vervolgen, zal de animo weer toenemen.

Niets doen of extra aflossen hypotheek
Extra aflossen op de hypotheek is de meest gekozen optie, 42 procent kiest daarvoor. Op een goede tweede plaats staat het spaargeld op de spaarrekening laten staan. Hiermee kiest 31 procent ervoor om betere spaartijden af te wachten. Duidelijk is dat spaarders kiezen voor veiligheid en zekerheid. Overigens is extra aflossen niet per definitie de beste keus. Bijvoorbeeld omdat je spaargeld dan in je huis zit, onbereikbaar voor andere bestedingsdoelen.  

Nieuwe enquête
Doe mee met de nieuwe lezersenquête (aan de rechterkant van deze pagina). We zijn benieuwd aan hoeveel goede doelen jij doneert. Tel daarbij de losse euro aan de collectant niet mee. Het gaat om periodieke steun.

Extra aflossen op de hypotheek levert een voordeel op in de vorm van lagere woonlasten. Daarentegen loop je spaarrente of beleggingsrendement mis. Welke keus verstandig is, hangt af van de hypotheek die je hebt en je persoonlijke situatie. Vul onderstaande kaart in voor meer informatie hierover.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie