Nieuws

Verhuizen met een aflossingsvrije hypotheek?

Oudere huizenkoper schat lasten te laag in

vrijdag 25 april 2014
Verhuizen met een aflossingsvrije hypotheek?

Bijna de helft van de huiseigenaren met een volledig aflossingsvrije hypotheek weet niet dat ze met een nieuwe woning vrijwel altijd duurder uit zullen zijn. De regels rond het afsluiten van een hypotheek zijn de laatste jaren vele malen aangepast; vooral mensen die lang geleden hun woning aanschaften blijken daar niet altijd van op de hoogte. Dat kwam naar voren in een onderzoek van het overheidsplatform Wijzer in geldzaken. Een verhuizing kan voor deze groep onverwacht een flinke financiële tegenvaller betekenen.

Waar gaat het om?
Banken mogen nog maximaal 50 procent van de woningwaarde met een aflossingsvrije hypotheek financieren. Is je vorige hypotheek voor meer dan de helft aflossingsvrij of zelfs helemaal aflossingsvrij? Dan moet je voor het deel boven de 50 procent een andere hypotheekvorm kiezen. Omdat je voor dit deel verplicht moet aflossen, zullen de netto maandlasten stijgen.

Van de ondervraagden die binnen twee jaar wil verhuizen, verwacht 28 procent een restschuld mee te nemen na verkoop van de woning. In de groep die verlies denkt te maken, wil 63 procent verhuizen naar een groter huis. Hieronder staat inzichtelijk gemaakt wat de maximale hypotheek voor iemand in deze situatie is, en hoe deze hypotheek wordt opgebouwd.

Voorbeeld
Rekenvoorbeeld Aflossingsvrije Hypotheek
Rente op restschuld aftrekbaar?
Wijzer in geldzaken vroeg ook naar de bekendheid van andere relatief nieuwe hypotheekregels. Daaruit blijkt dat er ook nog veel onduidelijkheid is over de financiering van restschuld. Als een bank de oude restschuld bij de nieuwe lening meeneemt, dan moet het deel restschuld verplicht in tien jaar zijn afgelost. Deze regel is slechts bij 59 procent van de ondervraagden bekend.

Hypotheekregel Bekendheid
Een nieuwe hypotheek mag in 2014 niet hoger zijn dan 104 procent van de waarde van het nieuwe huis. 75 procent
Minstens de helft van de hypotheek moet in 30 jaar worden afgelost. 73 procent
De overwaarde van het oude huis moet in het nieuwe huis worden gestoken. 74 procent
Als het oude huis met verlies wordt verkocht, dan is de rente over de restschuldlening maximaal tien jaar aftrekbaar. 59 procent


De omstandigheden om te verhuizen zijn momenteel uitzonderlijk gunstig. Ook de kopers uit het onderzoek geven aan dat de lage hypotheekrente, het ruime aanbod van woningen en de lage aanschafprijs voor hen belangrijke redenen zijn om juist nu uit te zien naar een nieuw huis. 

De gevolgen van een nieuwe of andersoortige financiering zijn vaak lastig helder te maken. Wat in jouw geval de financiële consequenties zijn, hangt af van vele variabelen. Vul voor een overzicht van de mogelijkheden onderstaand formulier in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie