Nieuws

Vereniging Eigen Huis vecht tegen eigen hypotheek

Belangenbehartiger door Consumentenbond te kijk gezet

vrijdag 11 april 2014
Vereniging Eigen Huis vecht tegen eigen hypotheek

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is ernstig in verlegenheid gebracht door een onderzoek van de Consumentenbond naar restschuldfinanciering. Uit het onderzoek van de bond blijkt dat de Eigen Huis-hypotheek weigert een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Een praktijk waar de belangentak van de VEH al jaren tegen vecht. De VEH is een belangenorganisatie voor woningbezitters, maar verdient ook aan de verkoop van hypotheken aan consumenten. Deze hypotheken worden onder de naam Eigen Huis verkocht. Het geld wordt uitgeleend door FBTO en Woonfonds.

Het officiële standpunt van de VEH luidt dat als mensen de financiering van hun restschuld volgens de hypotheekregels kunnen betalen, ze die financiering van hun bank ook gewoon moeten krijgen. 

Belangen tegenstrijdig

De VEH voerde vorig jaar zelf nog een onderzoek uit waaruit bleek dat dit echter zeker niet altijd het geval is. In dat onderzoek bleef echter onvermeld dat de hypotheek die zij zelf verkochten en ook de naam van de vereniging draagt, zich hier evengoed aan schuldig maakt. In het afgelopen jaar maakte de VEH 802.000 euro winst op de verkoop van hypotheken aan haar leden.

Huizenbezitters met een restschuld kunnen meestal geen nieuwe hypotheek krijgen bij een andere bank en zijn daarom voor de financiering van hun restschuld veroordeeld tot hun oude hypotheekverstrekker. Eigen Huis-leden met een hypotheek van de belangenvereniging worden hierdoor benadeeld op een punt waarop ze bij de VEH juist veilig dachten te zijn.

"Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis bleek dat restschulden bij verhuizing niet of nauwelijks mee te financieren zijn in een nieuwe hypotheek. Uit zorg over deze ontwikkeling drong Vereniging Eigen Huis bij de politiek en banken aan op een oplossing."

Passage uit het jaarverslag van de Vereniging Eigen Huis

Hypotheekadviseurs aan zet
Volgens VEH-woordvoerder Hans André de la Porte klopt het dat de Eigen Huis-hypotheek geen mogelijkheid biedt om restschuld te financieren. "Als er mensen daardoor in de problemen komen, dan zijn onze hypotheekadviseurs aan zet om het op te lossen." Desalniettemin vindt André de la Porte dat zijn organisatie geen blaam treft en dat van een belangenconflict geen sprake is. "Deze situatie had niemand kunnen voorzien. Toen we begonnen met het adviseren van hypotheken was restschuld geen issue, dus hoefde het ook niet in de voorwaarden vermeld te worden."

Papieren tijger
De meeste hypotheekverstrekkers weigeren restschuld te financieren zijn onderdeel van verzekeringsconglomeraat Achmea. Ook FBTO, en dus de Eigen Huis-hypotheek, maakt daar deel van uit. Vereniging Eigen Huis heeft bij Achmea aangedrongen om nieuw beleid te maken voor woningbezitters met een restschuld, maar weet dat het niets kan afdwingen.

SNS positieve uitschieter
De Consumentenbond ziet wel degelijk een belangenconflict bij de VEH. "Heel veel van hun leden zitten met het probleem van een restschuld. Maar Eigen Huis heeft twee petten op en zit nu in een spagaat", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Andere geldverstrekkers die er negatief uit het onderzoek komen zijn Allianz, Argenta, Centraal Beheer, Delta Lloyd, MoneYou, NIBC, Philips Pensioenfonds, SPF Beheer, Syntrus Achmea en Woonfonds. 

Positieve uitschieter is SNS Reaal, dat tot 124 procent van de waarde van de nieuwe woning wil financieren in een nieuwe hypotheek. De overheid heeft wel als voorwaarde gesteld dat het deel restschuld in de hypotheek binnen tien jaar moet worden afgelost om de hypotheekrente aftrekbaar te houden.

In februari kwam de Nederlandse Vereniging van Banken in het nieuws, toen zij aangaf dat banken volgend jaar een 'informatiepunt restschuld' openen. Banken zouden bovendien nu al zeer ruimhartig omgaan met de financiering van restschuld. Volgens de Consumentenbond is de werkelijkheid duidelijk anders. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie