Nieuws

Telegraaf: 'Meer mis bij advies Vereniging Eigen Huis'

VEH niet transparant

woensdag 16 april 2014
Telegraaf: 'Meer mis bij advies Vereniging Eigen Huis'

Vereniging Eigen Huis (VEH) moest vorige week slikken toen naar buiten kwam dat de hypotheek die zij onder haar eigen naam verkocht, zeer nadelig blijkt voor woningbezitters met een restschuld. Dat de belangenbehartiger het bestrijden van deze hypotheken tot speerpunt van haar beleid heeft gemaakt, is een direct belangenconflict en riekt naar hypocrisie. Nadat we vorige week het balletje aan het rollen brachten, ontdekte Harrie-Jan van Nunen, hypotheekadviseur en columnist van de Telegraaf, dat er meer schort aan de adviespraktijk van de Vereniging Eigen Huis. 

De wet verplicht financiële dienstverleners om met een standaarddocument inzichtelijk te maken hoeveel de kosten van advies bedragen. Dit heet het dienstverleningsdocument (dvd).

Duurder dan wordt aangegeven
Omdat de Vereniging Eigen Huis behalve belangenbehartiger ook hypotheekadviseur is, moet ook zij zo'n dvd publiceren op de website. In dit document staat dat voor de hypotheken die bij VEH worden gesloten gemiddeld 2.275 euro aan advieskosten wordt betaald. Maar wie verder leest, kan zien dat er geen dienst is die bij de belangenorganisatie voor 2.275 euro wordt aangeboden.

Tarieven
Voor het afsluiten van een hypotheek rekent VEH 2.900 euro. Een starter betaalt 2.475 euro als hij zelf het nodige uitzoekwerk verricht, om hiermee het werk van de adviseur te verlichten. Ook de aankoop van een volgende woning is mogelijk met korting, zij het wat minder: 2.675 euro. Voor het  oversluiten van hypotheken moet altijd het volle pond worden betaald. Desalniettemin geeft VEH aan in het dienstverleningsdocument, dat voor een hypotheekadvies gemiddeld 2.275 euro betaald wordt.

'Slechte communicatie'
Hoewel 2.900 euro aan de hoge kant is voor hypotheekadvies, is het niet per se een extreem bedrag. Voor een geslaagd advies is een adviseur ongeveer 20 uur bezig, wat omgerekend een tarief van 145 euro per uur betekent. Terecht wordt opgemerkt dat voor dit uurtarief tenminste verwacht mag worden dat de communicatie en transparantie op orde is.

Er zullen ongetwijfeld ook andere hypotheekadviseurs in Nederland zijn van wie het dienstverleningsdocument onrealistische bedragen vermeldt. Het valt echter juist de VEH kwalijk te nemen dat zij als belangenbehartiger van consumenten zelf niet het goede voorbeeld geven.

De financiële dienstverlening zet momenteel alle zeilen bij om het vertrouwen van consumenten weer terug te winnen. Dat de partij die altijd vooraan stond om anderen de maat te nemen zelf met adviseren begon en daar grote steken laat vallen, bewijst de financiële sector geen goede dienst. De belangrijkste tak van de VEH, die opkomt voor de belangen van woningbezitters, heeft ook een knauw opgelopen. Door de uitgekomen belangenconflicten heeft zij inmiddels te kampen met een geloofwaardigheidsprobleem. Daar is geen consument bij gebaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie