Nieuws

Spaarrente blijft voorlopig laag

Kies jij een alternatief voor sparen?

dinsdag 29 april 2014
Spaarrente blijft voorlopig laag

Schraalhans is keukenmeester op de spaarrekening. Ondanks de lage spaarrente ga je er op dit moment in ieder geval niet op achteruit. Prijzen van producten en diensten stijgen namelijk niet zo hard. Deze stijging is, mits je bij de goede bank zit, nu op te vangen met de rente. De kans is groot dat hier snel verandering in komt, de vooruitzichten voor sparen zijn dan ook niet gunstig. We zijn benieuwd wat jij doet met je spaargeld, kies je voor een alternatief of wacht je op betere tijden? 

De hoogste spaarrente bedraagt op dit moment 1,75 procent. Deze rente krijg je bij Knab, Nationale Nederlanden en het van oorsprong Belgische Argenta. Net daaronder verstrekken SNS, MoneYou en Zwitserleven 1,70 procent.

Sparen iets interessanter
Niet alleen de spaarrente zelf bepaalt of sparen zin heeft. De inflatie is ook van belang, deze is in de afgelopen maanden gedaald. Afgelopen maart werd het leven in Nederland 'slechts' 0,7 procent duurder. De hoogste spaarrente (1,75 procent) levert in dat geval net meer dan 1 procent rendement op. Dit geldt overigens alleen voor spaargeld tot een saldo van € 21.139 euro. Heb je meer, dan klopt de belastingdienst aan en eist 1,2 over het bedrag. 

Inflatie in afgelopen jaar flink omlaag
Inflatie In Afgelopen Jaar Flink OmlaagEuropese Centrale Bank minder enthousiast
De lage inflatie is voor jou als spaarder mooi meegenomen. Toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB) is minder enthousiast. Die is van mening dat een te laag inflatiepercentage niet goed is voor de groei van de economie en streeft naar twee procent. Twee procent ligt ook rond het gemiddelde over meerdere jaren, een stijging ligt dus voor de hand. De ECB kan op verschillende manier de inflatie beïnvloeden. Bijvoorbeeld door geld bijna weg te geven.

Goedkoop geld
De ECB leent geld uit aan banken. Hiervoor vraagt de ECB op dit moment al een historisch lage rente. Om een al te lage inflatie tegen te gaan kan de toezichthouder de voorwaarden voor leningen nog verder versoepelen. Zelfs 'gratis' geld beschikbaar stellen is een optie. Banken krijgen hierdoor meer te besteden en verstrekken op hun beurt weer sneller een lening aan de eigen klanten. Bedrijven en consumenten lenen dus meer en geven geld uit. De inflatie stijgt.

Spaarvooruitzichten niet gunstig
Een stijgende spaarrente zit er niet in voorlopig. De ECB kondigde recent aan alle middelen te overwegen die economie in Europa laat groeien. Banken zijn hierdoor ook in de nabije toekomst verzekerd van goedkoop geld. Hierdoor is jouw spaargeld voor de banken minder interessant, weinig reden om de spaarrente op korte termijn te verhogen. 

Kies jij een alternatief voor sparen?
Bij grote pensioenfondsen en investeringsfondsen is een duidelijke trend merkbaar. De lage rente zorgt ervoor dat deze partijen minder sparen en eerder op zoek gaan naar alternatieven. Ook als ze daar meer risico bij lopen. Het rendement is namelijk noodzakelijk om te groeien en de investeerders tevreden te stellen.

Bij jou als consument zijn de doelstelling vaak minder helder omschreven. Toch kan het zijn dat ook jij niet tevreden bent met de rente op je spaarrekening. Laat het ons weten en geef bij de enquête rechts aan of jij een alternatief kiest voor je spaargeld.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie