Nieuws

Rabobank, ING en ABN willen minder hypotheken

Rente vergelijken nog belangrijker

dinsdag 1 april 2014
Rabobank, ING en ABN willen minder hypotheken

De drie grootste banken maken de dienst uit als het gaat om hypotheken. Rabobank verstrekt de meeste hypotheken, gevolgd door ING en ABN Amro. Ze zijn zo groot op hypotheekgebied dat ze er zelf van schrikken. De banken willen daarom wat minder hypotheken en meer leningen aan zakelijke klanten verstrekken. Deze ommezwaai is niet in het voordeel van de huizenkoper. De wil om te concurreren neemt hierdoor af. Daardoor is er een reële kans op stijgende hypotheekrentes bij de drie banken.

Wat betreft de hypotheekrente zijn de grote banken ook nu geen hoogvliegers. Of eigenlijk juist wel. De hypotheekrente bij Rabobank, ABN en ING ligt doorgaans boven het gemiddelde. In de toekomst zal dit in ieder geval niet anders zijn.

Rentestand
Overzicht hypotheekrente's van de grote banken en de laagste hypotheekrente van dit moment

Minder hypotheken
Van alle leningen die ING wereldwijd verstrekt, bestaat op dit moment circa 56 procent uit hypotheken. De nieuwe topman van de bank, Ralph Hamers, gaf recent aan een andere verdeling te willen. In 2017 moet nog maar de helft van alle leningen die de bank verstrekt bestaan uit hypotheken.

Geen reden voor lagere hypotheekrente
Ook Rabobank en ABN Amro willen de verhouding hypotheken terugbrengen. Stunten met de hypotheekrente ligt in dat geval niet voor de hand. De banken hebben eerder oog voor het op peil houden van de winstmarge dan het 'lokken' van nieuwe klanten met lagere hypotheekrentes.

Verdiensten andere leningen hoger
Er zijn twee hoofdredenen waarom banken op hypotheekvlak een stapje terug doen. Op zakelijke leningen en consumptieve leningen, waarmee je bijvoorbeeld een auto financiert, maakt de bank meer winst.

Daarnaast wil een bank weinig risico lopen. Stel: je bent bank en leent € 200.000 uit aan één persoon voor de aankoop van zijn woning. Je loopt in dat geval meer risico dan wanneer je € 10.000 uitleent aan 20 personen. In totaal leen je hetzelfde bedrag uit maar als de ene huizenkoper zijn lening niet meer terug kan betalen, zijn de gevolgen groter. Reden voor de bank beter te verdelen.

Ruimte voor andere hypotheekverstrekkers
De terughoudendheid bij de grootste banken biedt kansen voor andere aanbieders van hypotheken. Een gat waar de Belgische bank Argenta, en verzekeraars Aegon en Delta Lloyd, dankbaar gebruik van maken. Zij hielden hun hypotheekrentes laag en zagen hun marktaandeel in de afgelopen tijd flink stijgen. Het wachten is op meer buitenlandse banken. Die begeven zich nog maar mondjesmaat op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Bekijk de hypotheekrentepagina voor de laagste actuele hypotheekrentes. Weet je niet welke hypotheek in jouw geval het best past, gebruik dan voor onafhankelijke voorlichting het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie