Nieuws

Nieuwe bewoners zijn te laks over inbraak

Politie ergert zich aan insluiping

dinsdag 22 april 2014
Nieuwe bewoners zijn te laks over inbraak

Net verhuisd? Begin dan direct met het op orde maken van je sloten. De kans is namelijk groot dat je het risico op een woninginbraak in je nieuwe wijk onderschat. Mensen die nieuw zijn in een wijk schatten de kans dat er bij hen wordt ingebroken gemiddeld 30 procent lager in dan mensen die al langer in dezelfde wijk wonen. Het verschijnsel komt zowel voor bij mensen die van een wijk met veel criminaliteit naar een wijk met weinig criminaliteit verhuizen, als andersom. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

De onderzoekers denken te weten waarom nieuwe wijkbewoners vaak te laconiek zijn over de risico's die ze lopen. De inschatting van het risico op inbraak wordt door mensen gemaakt op basis van eerdere ervaringen. Simpelweg omdat nieuwe bewoners die nog niet hebben in de wijk, zijn ze optimistischer over de veiligheid dan mensen die er al wonen. Naarmate de nieuwelingen ervaringen krijgen met criminaliteit en inbraak(pogingen) in de wijk, neemt het verschil in risico-ervaring met de oude bewoners af.

Hele straat op de hoogte
De Tilburgse onderzoekers concluderen dat het belangrijk is dat gemeenten en politie meer informatie geven over de criminaliteit in wijken. Het verhoogt het bewustzijn van wijkbewoners en kan zo een positief effect hebben op het voorkomen van inbraak. Om die reden is de politie begonnen met stopdecriminaliteit.nl. Op deze website is in de provincie Utrecht per postcodegebied te zien is wat er onlangs aan criminaliteit heeft plaatsgevonden. De onderzoekers pleiten er bovendien voor dat in een straat waar is ingebroken de bewoners met een brief op de hoogte worden gesteld.

Brievenbus
Het aantal inbraken dat in Nederland plaatsvindt neemt overigens wel af. Woensdag maakte de politie bekend dat er in de afgelopen wintermaanden met 87.000 meldingen 12 procent minder inbraken waren dan vorig jaar. Niettemin betekent dat nog steeds dat gemiddeld 1 op de 80 huishoudens deze winter te maken had met een inbraak of poging daartoe. Ruim 71 procent van de pogingen was succesvol.

Grafiek Inbraken -01

Om het slagingspercentage van inbraken terug te brengen wil de landelijke korpschef Gerard Bouman vooral insluiping onder de aandacht brengen. Insluiping betekent dat dieven niet hoefden in te breken om binnen te komen, bijvoorbeeld door een open deur of raam. "Mijn appèl aan de burgers is: maak gebruik van het slot dat je hebt. Dat scheelt al zo veel", aldus Bouman in gesprek met Radio1. Volgens Bouman vindt insluiping net zo vaak plaats in de stad als op het platteland.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie