Nieuws

Meer gedwongen verkopen voor huiseigenaren

Vaker beroep op Nationale Hypotheek Garantie

vrijdag 4 april 2014
Meer gedwongen verkopen voor huiseigenaren

Het eerste kwartaal van 2014 deden 1.272 huiseigenaren een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zij klopten aan bij het waarborgfonds, de organisatie achter de NHG, omdat zij hun huis met verlies moesten verkopen en met een restschuld bleven zitten. Ten opzichte van 2013 is dit een stijging van 13%. Ondanks deze cijfers kopten diverse nieuwssites dat het aantal gedwongen verkopen afgenomen is. Hoe zit dat?

Wanneer een huizenkoper een hypotheek met NHG neemt, dan staat het waarborgfonds onder bepaalde voorwaarden garant voor de lening. Op het moment dat de hypotheekverplichtingen door de huiseigenaar niet meer na gekomen kunnen worden, moet een woning verkocht worden. Wanneer deze verkoop niet voldoende oplevert om de hypotheekschuld te voldoen, wordt onder bepaalde voorwaarden de restschuld aan de bank voldaan door het waarborgfonds. Situaties waarbij dit een rol speelt is bijvoorbeeld langdurige werkeloosheid of echtscheiding.

Wel of geen afname?
Verschillende nieuwssites kopten de afgelopen dagen dat het aantal gedwongen huizenverkopen afgenomen is. Vergelijk je de cijfers van het eerste kwartaal van 2013 (1.313 keer beroep op NHG) met het eerste kwartaal van 2014 (1.272 keer beroep op NHG) dan zien we inderdaad een lichte daling. Deze cijfers hebben echter enige nuancering nodig. Per saldo is er namelijk sprake van een stijgende lijn. Het aantal beroepen op het waarborgfonds in het eerste kwartaal van 2014 ligt 13% hoger dan het gemiddelde aantal in de vier kwartalen van 2013.

Beroep Op Nationale Hypotheek Garantie
Stijging niet onverwacht
Het waarborgfonds kijkt niet op van het toenemend aantal huiseigenaren dat een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie. Relatief veel huiseigenaren hebben een woning die onder water staat. Bij gedwongen verkoop ontstaat dan vaak een flinke restschuld, waarna men zich tot het waarborgfonds wendt.

Buffer
Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds bij verliezen op de verkoop moest uitkeren, was in het eerste kwartaal van 2014 € 38.400 euro. Het gemiddelde van 2013 was € 39.206.

Het garantiefonds is momenteel gevuld met 722 miljoen euro. In het eerste kwartaal is zes miljoen euro gebruikt om verkoopverliezen op te vangen. Mocht de buffer van 722 miljoen op raken, dan is de overheid aansprakelijk voor de verliezen. Hoewel het een bijzonder onwaarschijnlijk scenario betreft, wil de overheid graag van dit risico af. Dit is een van de redenen waarom de regels omtrent het kwijtschelden van een restschuld sinds 1 januari 2014 aangescherpt zijn.

Voorwaarden NHG strenger
Sinds de regels omtrent de Nationale Hypotheek Garantie gewijzigd zijn, kan het waarborgfonds gemakkelijker oordelen dat de verkoop van een woning niet noodzakelijk is. Hierdoor kan een huizenbezitter dus minder snel een beroep kan doen op de NHG en blijft hij zelf met de restschuld zitten. Deze wijziging geldt niet alleen voor nieuwe NHG-hypotheken, maar ook voor bestaande NHG-hypotheken.

In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat een beroep heeft gedaan op het waarborgfonds sterk gestegen. In 2013 heeft het fonds voor 4.155 huishoudens een restschuld voldaan. In 2007, vóór de crisis, waren dit er slechts 815. Een flinke toename dus. Als huiseigenaar is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de gewijzigde regels omtrent de NHG. Onlangs voerde Wegwijs onderzoek uit met Tros Radar, waaruit bleek dat veel huiseigenaren de gewijzigde voorwaarden niet kennen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie