Nieuws

Huizenprijs stijgt: het gaat nu écht beter

Huizen voor starters én in grote steden populair

donderdag 10 april 2014
Huizenprijs stijgt: het gaat nu écht beter

Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis stijgt de gemiddelde huizenprijs. Goed nieuws, dat er eigenlijk al aan zat te komen. De neerwaartse spiraal op de woningmarkt is dus doorbroken. En er is meer goed nieuws. In het eerste kwartaal van dit jaar verkochten NVM-makelaars bovendien het grootst aantal huizen in vijf jaar: 24.360 om precies te zijn. De huizenlente is eindelijk aangebroken.  

Gemiddeld werd een huis in het eerste kwartaal van 2014 verkocht voor € 209.000. Hiermee ligt de gemiddelde prijs van een woning 1,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2013. Een doorbraak aangezien in de afgelopen drie jaar de prijzen op jaarbasis steeds maar weer daalden.

Mensen willen weer kopen
Eén factor die van grote invloed is op de huizenprijs, is de hoeveelheid te koop staande woningen. In de afgelopen jaren kwamen er steeds meer woningen bij en werd er maar weinig verkocht. Het totaal aan te koop staande woningen groeide dus. Het gevolg: ongekend veel keus voor kopers en een goede uitgangspositie om te onderhandelen. Aan deze riante positie voor kopers komt nu langzamerhand een eind.

NVM-makelaars hadden in het eerste kwartaal van dit jaar 155.568 huizen in de aanbieding. Dit is 8,1 procent minder dan de eerste drie maanden in 2013. Dit komt dus doordat er meer verkocht wordt maar ook doordat minder mensen hun huis te koop zetten.

Grafiek van de woningverkopen sinds 2009. Weergegeven wordt wat het jaarlijkse aantal woningverkopen is met de resultaten per kwartaal als uitgangspunt.
Grafiek Woningverkopen

Optimale kansen voor starters
Met zowel een lage hypotheekrente als een lage huizenprijs, zijn er volop kansen voor starters. Logisch dan ook dat juist deze groep veel heeft gekocht.

Appartementen en goed betaalbare rijtjeshuizen stegen in prijs. Vrijstaande woningen profiteren vooralsnog niet van de opleving. Een vrijstaande woning kost nu gemiddeld € 334.000 euro, één procent minder dan een jaar geleden.

Overigens kunnen de eigenaren van de startersappartementen nu doorstromen. Ze hebben hun woning immers verkocht. Hierdoor stijgt ook de vraag naar grotere huizen, waardoor ook die prijs op termijn gaat stijgen.
 
Meer vraag in steden, minder in het buitengebied
De stijging van de gemiddelde huizenprijs is overigens niet op iedere woning van toepassing. Met name vrijstaande woningen in landelijke gebieden zijn lastig aan de man te brengen. In het groenrijke Drenthe is sprake van een daling. In Noord-Oost Groningen daalde de prijzen zelfs met 17,6 procent.

Als eerste zijn het de gewilde en drukbevolkte steden die profiteren van stabilisatie. Amsterdam liet een stijging zien van maar liefst 5,3 procent. Ook woningverkopers in Utrecht deden met een plus van 2 procent betere zaken.

Inhaalslag
Met een kleine vooruitgang is de woningmarkt niet meteen uit het dal. De 24.360 verkochte woningen is het beste resultaat in vijf jaar tijd. Maar gaan we nog net verder terug, dan zien we dat we nog een aardige inhaalslag moeten maken. In het eerste kwartaal van 2007 lag het aantal verkopen nog op bijna 35.000.

Verder herstel
Het stijgend aantal verkopen en de stijgende huizenprijs zijn vooral belangrijk voor het vertrouwen. Veel mensen hebben de aankoop van een huis uitgesteld. De angst dat je in de jaren na je aankoop meteen een fors verlies te verwerken krijgt, is verre van aanlokkelijk. Stabiliteit zorgt ervoor dat deze angst afneemt en trekt kopers over de streep. En dat is precies wat de licht verbeterende woningmarkt nodig heeft om verder te herstellen.

Al eerder waren er voortekenen van een aantrekkende woningmarkt. Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis is dit duidelijk terug te zien in de cijfers. We zijn er pas echt gerust op als het volgende kwartaal ook vooruitgang laat zien. Wie nu al wil profiteren van de aantrekkende woningmarkt laat een reactie achter via het formulier hieronder.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie