Nieuws

Het gaat beter, maar niet goed?

Stemming positiever

woensdag 9 april 2014
Het gaat beter, maar niet goed?

Het gaat beter! Een boodschap die de politiek graag verkondigt. Hoop op een beter draaiende economie levert minder ontevreden mensen op en is goed voor de gevestigde partijen. Aan de andere kant zijn deze partijen er als de kippen bij om het enthousiasme te temperen. Het gaat wel beter, maar nog niet goed genoeg voor het terugdraaien van bezuinigingen. Ondanks de kanttekeningen vangen we zo nu en dan hoopvolle signalen op. Bijvoorbeeld het feit dat er meer producten van de fabrieksband rollen. 

Nederlandse fabrieken schroefden hun productie flink op in februari. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar steeg de productie met 5,2 procent. Alhoewel je één maand niet als maatstaf kan nemen, is dit de sterkste groei in drie jaar.

Goed vooruitzicht
Tenzij je in een fabriek werkt, heb je weinig te maken met vooruitgang die daar geboekt wordt. Toch is deze groei van algemeen belang. In crisistijden zie je teruggang als eerste terug in de industrie. Daar worden producten gemaakt, voordat ze bij verkooppunten als de winkel om de hoek terecht komen.

Als fabrieken een lagere vraag zien aankomen, dan doen ze een stapje terug. Dit werkt ook andersom. Als ze een aantrekkende vraag voorzien, moeten ze daar vroeg op inspelen. De productie neemt in dat geval toe. Om die reden is het een goede graadmeter voor toekomstige groei. Overigens houdt het niet automatisch in dat wij als Nederlanders weer meer uitgeven. Vooral verkoop aan buitenlandse bedrijven zorgt voor groei.

Positieve stemming
Het IMF verwacht dat er in Nederland volgend jaar 1,6 procent meer wordt uitgegeven. Hiermee is de organisatie positiever dan ons 'eigen' Centraal Planbureau, dat een groei van 1,25 procent verwacht. Voor dit jaar liggen de meningen weinig uiteen met een verwachte vooruitgang van circa 0,75 procent. Het gaat overigens niet alleen in Nederland beter. Zelfs de geplaagde Grieken zien weer een kleine plus.

Tekort Nederland valt mee
Nog een goed teken is het begrotingstekort van Nederland. De straffe bezuinigingen werden vorig jaar ingezet om te voldoen aan de Europese norm. Deze norm bepaalt dat de schuld die je als overheid hebt, niet meer dan 3 procent is van de totale uitgaven. Nederland bleef daar met 2,5 procent ruim onder.

De verbeterde overheidshuishouding komt voor een groot deel door belastingverhogingen. Maatregelen die je direct voelt bij het betalen van bijvoorbeeld je energierekening.

Niet alleen in de fabriek is meer activiteit merkbaar. Ook op de woningmarkt en de overnamemarkt voor bedrijven wordt het drukker. Als je wat verder teruggaat in de tijd, is de verwachte groei nog niet verbijsterend. In 2007 stond er bijvoorbeeld een toename van 3,5 procent op de borden. Duidelijk is dat we daar nog lang niet zijn. Reden voor de overheid om nog even pas op de plaats te maken en bezuinigen in stand te houden. Want ja, het gaat beter, maar goed is nog steeds de vraag. Dat is zuur als het gaat om maatregelen die jouw portemonnee raken, maar regeren is nu eenmaal vooruitzien. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie