Nieuws

Belastingvrij schenken grotere hit dan verwacht

Erfbelasting en AWBZ-bijdrage reden tot schenken

woensdag 16 april 2014
Belastingvrij schenken grotere hit dan verwacht

Vorig jaar oktober stelde de overheid in dat je belastingvrij een bedrag kunt schenken. Waar de fiscus normaal gesproken een deel van de schenking opeist, is dit tijdelijk niet het geval als het geld wordt gebruikt voor de aankoop van een woning of aflossing van de hypotheek. Dat massaal van de mogelijkheid gebruik gemaakt wordt, beaamt de Belastingdienst. Gerekend werd op twintigduizend mensen tot eind dit jaar. Nu al staat de teller op 34.000. Hoe valt deze populariteit te verklaren?

Wie spaargeld op de plank heeft, kan daarvan maximaal € 100.000 fiscaal vriendelijk overmaken naar zijn kinderen. Ook een bijdrage leveren aan vrienden wordt door de Belastingdienst geaccepteerd. Mits het geld dus wordt ingezet voor de eigen woning. 

Erfbelasting uitsparen
Wie zijn kinderen na overlijden het geld na wil laten, betaalt over dat bedrag erfbelasting. Het nu schenken van een groot bedrag levert voordelen op omdat daarover later geen erfbelasting betaald hoeft te worden.

Hoeveel voordeel dit oplevert, hangt af van aan wie je schenkt. De meest gebruikelijke vorm is een schenking van ouders aan kinderen. Daarbij betaal je 10 procent belasting over de eerste € 118.254 en 20 procent over de rest. Overigens is de eerste € 19.535 ook in dat geval belastingvrij. Dit belastingvrije bedrag geldt ook bij donaties aan klein- en achterkleinkinderen.  

AWBZ 
Een andere reden om te schenken is de eigen bijdrage in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Wie in een instelling als een verzorgingstehuis woont, betaalt daar een eigen bijdrage voor. Deze bijdrage is afhankelijk van het inkomen. Sinds begin vorig jaar telt ook het (spaar)vermogen mee in de berekening. Heb je relatief veel spaargeld, dan loopt de verplichte bijdrage op tot meer dan € 2.000 per maand. Een flinke lastenverzwaring. Het geld fiscaal vriendelijk schenken is een manier om het vermogen te laten slinken en deze lasten terug te brengen.

Stimulans woningmarkt?
De maatregel is een succes als het gaat om het aantal mensen dat er gebruik van maakt. Maar uiteindelijk is het fiscale voordeel in het leven geroepen om de woningmarkt te stimuleren. In hoeverre dat gebeurt is minder duidelijk. De schenkingen hebben zeker tot gevolg dat er meer gekocht wordt maar daarmee is dit niet automatisch de meest effectieve manier om de woningmarkt de stimuleren. 

Uiteindelijk is het een geldkwestie. De overheid loopt op termijn geld mis door de geslonken erfbelasting. Anderzijds hoeft over het geschonken deel geen hypotheekrenteaftrek betaald te worden. De vraag is of het verruimen van subsidies voor starters op de woningmarkt niet een grotere stimulans geeft dan de huidige maatregel die gericht is op een select publiek.  

Het concrete voordeel voor zowel de schenker als ontvanger hangt af van de persoonlijke situatie. Je profiteert er sowieso van als je toch al overwoog om de aankoop voor je zoon of dochter mogelijk te maken met een financiële ondersteuning. Het meeste profijt bij het schenken heb je op gevorderde leeftijd en met een aardig spaarkapitaal. Meer specifieke informatie en hoe dit hypotheektechnisch te regelen, is op te vragen via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie