Nieuws

Sparen voor je kind: waar moet je op letten?

Slim sparen voorkomt schenkbelasting

donderdag 13 maart 2014
Sparen voor je kind: waar moet je op letten?

Een spaarrekening voor je kind. Vaak iets dat gelijk na de geboorte van de zoon of dochter wordt geregeld. Meestal door de ouders en soms als cadeau van opa of oma. Banken spelen hier met hun kinderspaarrekening graag op in, met daarbij een leuke 'gratis' knuffel. Maar biedt die bank je wel een goede spaarrekening, wat zijn de alternatieven en hoe voorkom je een belastingheffing? Vijf aandachtspunten.

1: Schenkbelasting voorkomen? Open een rekening op naam van het kind
Een spaarrekening openen op naam van je kind en hier geld op storten, wordt door de Belastingdienst gezien als een schenking. Voor 2014 is het bedrag dat ouders per jaar belastingvrij aan hun kind onder de 18 mogen schenken vastgesteld op € 5.229. Je kind is direct al de officiële eigenaar van het geld op de spaarrekening, maar kan pas op zijn of haar 18e verjaardag over het geld beschikken. Tot die tijd beheer je als ouder het vermogen.

Op je eigen rekening sparen voor je kind kan natuurlijk ook. Je schenkt dit geld dan pas in een later stadium. Is het totale spaarbedrag hoger dan € 5.229, dan wordt dit bij schenking belast met 10%. Door direct maandelijks op naam van je kind te sparen voorkom je deze heffing. Of door de schenking in kleinere stapjes te doen

Wat levert 18 jaren sparen op? Resultaat na 18 jaar, bij inleg € 50 per maand

 

Spaarrente

1,5%

Spaarrente

2,0%

Spaarrente

2,5%

Resultaat sparen op naam van kind

€ 12.390

€ 12.987

€ 13.622

Resultaat sparen op eigen rekening, na aftrek schenkbelasting

€ 11.681

€ 12.218

€ 12.790

 

2: Tel voor de Belastingdienst het vermogen van je kind op bij je eigen vermogen
Ouders worden gezien als de beheerders van het spaargeld en moeten, zolang hun kind nog geen 18 jaar is, dit spaargeld voor de Belastingdienst bij hun eigen vermogen optellen. Komt het totaalbedrag (eigen spaargeld + spaargeld kinderen) boven het heffingsvrijevermogen voor Box 3 uit  (€ 42.278 voor fiscaal partners), dan betaal je 1,2% vermogensbelasting.

3: Kijk verder dan de rente
De voorwaarden van kinderspaarrekeningen verschillen sterk per aanbieder. Sommige banken bieden een bonusrente wanneer het geld langere tijd op de rekening staat. Andere banken willen  dat je elk jaar een minimaal bedrag stort.

Wanneer je kiest voor een rekening waarbij het geld tussentijds niet opneembaar is, zal de bank je een hogere rente bieden. De rente van een kinderspaarrekening is altijd variabel en kan dus van maand tot maand verschillen. Door te kiezen voor een kinderspaarrekening waarbij het saldo vrij opneembaar is, kun je in toekomst kiezen voor een bank met een hogere rente.

4: Kies voor een deposito
De rente van een kinderspaarrekening waarvan het geld vrij opneembaar is, is op dit moment vergelijkbaar met de rente van 'normale' spaarrekeningen. Buiten het cadeautje dat het kind krijgt zijn er dus weinig verschillen. Je kunt dus veel beter kiezen voor een depositorekening.

Een spaardeposito levert een hogere rente op dan een kinderspaarrekening. Maar er zitten ook beperkingen aan. Zo is het bij een deposito niet mogelijk om tussentijds geld op te nemen of bij te storten. En uiteraard is een nadeel dat je ineens een groot bedrag moet storten.

Wil je bijvoorbeeld jaarlijks het spaargeld van je kind aanvullen, dan is een kinderspaarrekening een geschiktere optie. Wil je in één keer een groot geldbedrag voor je kind apart zetten, dan is een deposito een betere optie, zeker gezien de hogere rente die hierbij geboden wordt.  

5: Schenking grootouders? Tel op bij jouw vermogen voor Belastingdienst
Wanneer de grootouders een spaarrekening openen op naam van hun kleinkind, dan moeten de ouders van het kind hier toestemming voor geven. Als grootouder mag je in 2014 € 2.092 belastingvrij schenken aan je kleinkind. Schenk je meer, dan betaalt het kleinkind boven het vrijgestelde bedrag 18% schenkbelasting.

Ook wanneer opa en oma de rekening voor het kind geopend hebben, zal het saldo door de Belastingdienst opgeteld worden bij het vermogen van de ouders.

Wie wil sparen voor zijn kind heeft flink wat opties. Een combinatie van meerdere rekeningen kan een goede keuze zijn. Spaar bijvoorbeeld zelf maandelijks een bedrag op een kinderspaarrekening en zet het geld van opa en oma vast in een deposito. Houdt rekening met de regels van de Belastingdienst met betrekking tot schenkbelasting. Op die manier houdt je kind uiteindelijk een zo hoog mogelijk bedrag over. Een welkome aanvulling wanneer hij begint met studeren of rijlessen!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie