Nieuws

Onderzoek naar NHG-regeling i.s.m. Tros Radar

NHG-hypotheek onduidelijk voor huiseigenaar

maandag 17 maart 2014
Onderzoek naar NHG-regeling i.s.m. Tros Radar

De regels voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie zijn dit jaar aangescherpt. Wie de hypotheeklasten niet meer kan dragen, wordt geconfronteerd met het gewijzigde beleid. Ook wanneer je al lang een NHG-hypotheek hebt, gelden de aangepaste voorwaarden. In samenwerking met consumentenprogramma Tros Radar onderzochten we de gevolgen in de praktijk. Resultaat, het merendeel van de huiseigenaren is niet op de hoogte van ontwikkelingen rond hun eigen NHG-hypotheek.

55 procent van de problemen bij het betalen van de hypotheeklasten ontstaan door echtscheiding. Iets meer dan een kwart wordt veroorzaakt door het verlies van een baan.

Redenen waarom mensen aanspraak maken op Nationale Hypotheek Garantie

Grafiek _nhg

NHG-hypotheek meest gekozen voor lagere hypotheekrente
Banken geven korting op de hypotheekrente wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie sluit. Voor 43 procent van de woningkopers was de korting reden om voor Nationale hypotheekgarantie te kiezen. Op de tweede plaatst (31,1 procent) staat NHG op aanraden van de financieel adviseur. Opvallend is dat pas daarna de daadwerkelijke functie van de garantie als reden wordt genoemd, namelijk het vangnet voor situaties waarin je niet meer in staat bent je hypotheeklasten te dragen.

Niet op de hoogte van wijzigingen NHG
Het Waarborgfonds Eigen Woning hanteert per 1 januari 2014 aangepaste regels. Het doel van de wijziging is woningbezitters langer hun woning te laten behouden, ook bij problemen. Dit klinkt goed maar kan juist leiden tot ondragelijke hypotheeklasten.

De wijziging geldt niet alleen voor nieuwe woningkopers maar ook voor woningeigenaren met een bestaande NHG-hypotheek. Discutabel, zeker aangezien zij geen enkele inspraak hebben. Sterker nog, meer dan 72 procent is niet op de hoogte van de wijzigingen. Een nog groter deel (82 procent) weet niet dat het waarborgfonds naar eigen inzicht tussentijds de voorwaarden van de NHG-regeling mag aanpassen.

Nationale Hypotheek garantie biedt lang niet altijd uitkomst
Lang niet iedereen die bij het waarborgfonds aanklopt, komt in aanmerking voor kwijtschelding van de schuld. Wie een te hoog inkomen heeft ten opzichte van de hypotheeklasten, is op zichzelf aangewezen. Dit is ook het geval bij te veel spaargeld. Ben je in die situatie gedwongen om je woning te verkopen en levert dit verlies op, dan betaal je dat vanuit de eigen spaarpot. Ook heb je het plicht om de woning goed te onderhouden, om de schuld bij verkoop zo klein mogelijk te maken.

Voordat de spelregels werden aangepast, kreeg bijna de helft van de gedwongen verkopers de restschuld vergoed. Sinds de wijziging is het aantal afwijzingen met 10 procent gestegen. Met name het aantal afwijzingen op basis van een te hoog inkomen van één van de partners is sterk gestegen. 

We zetten al eerder vraagtekens bij de gewijzigde regels rond de Nationale Hypotheekgarantie. De uitzending van Tros Radar bevestigt dat deze zeker niet voor iedereen positief zijn. Het is daarmee overigens niet zo dat een hypotheek met NHG nu zijn nut opeens heeft verloren. Wel is het verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en de regels die in jouw situatie van invloed kunnen zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie