Nieuws

Meer koopwoningen onder water

Gemiddelde schuld € 61.000 bij verkoop

maandag 24 maart 2014
Meer koopwoningen onder water

Voor het uitbreken van de crisis op de woningmarkt was het verzilveren van overwaarde een populair thema. Met andere woorden, de waarde van je woning is hoger dan je hypotheekschuld. Met die meerwaarde kan je bijvoorbeeld een verbouwing bekostigen. Sinds 2008 is het plaatje minder rooskleurig. Door de daling van de huizenprijzen is er bij een stijgend aantal huiseigenaren juist sprake van onderwaarde. In dat geval is de nog af te lossen hypotheekschuld hoger dan de waarde van de woning. In vaktermen gesproken staat je woning onder water. Een probleem als je noodgedwongen moet verkopen.

Bij woningeigenaren waarvan de woning onder water staat, resulteert verkoop in een schuld van gemiddeld € 61.000. Op zich hoeft de gedaalde woningwaarde geen probleem te zijn. Zeker niet wanneer je nog een tijd in de woning blijft wonen en betere tijden op de woningmarkt af kunt wachten. Het wordt pas lastig als je noodgedwongen je woning moet verkopen en daardoor niet kan profiteren van herstel.

Verdriedubbeling onderwaarde
Eind 2008 betaalde je voor een gemiddelde woning nog meer dan € 255.000. Dezelfde woning was augustus vorig jaar te koop voor € 215.283. Niet verwonderlijk dat meer woningbezitters meer schuld hebben dan hun woning op dit moment waard is. Zeker de groep jonge kopers die de woning in de afgelopen jaren kochten, hebben hiermee te maken. Ruim twee derde van de woningen met onderwaarde zijn in het bezit van eigenaren jonger dan 45 jaar.

Overzicht hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde
Overzicht Hypotheekschuld Ten Opzichte Van De Woningwaarde.

In de praktijk valt het percentage iets minder negatief uit. Het CBS heeft  in haar berekeningen  namelijk niet meegenomen dat huiseigenaren ook gespaard hebben. Bijvoorbeeld bij een spaar- of beleggingshypotheek.

De helft heeft nog overwaarde
Ondanks de daling van de huizenprijs heeft bijna de helft van de huiseigenaren nog wel financiële ruimte. Het gaat daarbij om 2,1 miljoen gezinnen met een woning die meer waard is dan de nog openstaande hypotheekschuld. Het aantal woningen met overwaarde is wel afgenomen in de afgelopen zes jaar. In januari 2008, net voor de crisis, stond de teller nog op 73 procent.

Pas een probleem bij verkoop
Een huis met onderwaarde wordt pas problematisch als je de woning verkoopt. Het laatste is soms onvermijdelijk, bijvoorbeeld wanneer een relatie stukloopt. In sommige gevallen kan je gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie, waarbij de schuld die ontstaat wordt kwijtgescholden. Ook komt het voor dat er al een andere woning is gekocht, waardoor verkoop van de 'oude' woning vanwege dubbele lasten noodzaak is.

Wat te doen?
Aan de schuld zelf valt weinig te veranderen. Wel is het verstandig om bij beleggings- en spaarhypotheken te bekijken welk bedrag er is opgebouwd. Met deze opgebouwde waarde kan je de schuld immers terugbrengen. Een andere optie is het afsluiten van een nieuwe hypotheek zodat de restschuld weer in termijnen afbetaald kan worden. Wel moet voor deze optie het inkomen hoog genoeg zijn. Daarnaast is het benaderen van de bank voor een betalingsregeling een optie. Een schrale troost is dat je de rente die je betaalt over de resterende schuld nog tien jaar lang van de belasting kunt aftrekken. 

Of er bij jou sprake is van onderwaarde hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe hoog je oorspronkelijke hypotheek was en in welke periode de woning is gekocht. Ook hangt het van de hypotheek en omstandigheden af, hoe risicovol de situatie voor jou is. Vul voor een hypotheekscan op maat het onderstaande formulier in.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie