Nieuws

Mag een bank jouw betalingsgegevens gebruiken?

ING zoekt de grenzen op

maandag 10 maart 2014
Mag een bank jouw betalingsgegevens gebruiken?

Stel: een medewerker van jouw bank belt met de mededeling dat je energierekening te hoog is. De vriendelijke dame ziet namelijk dat jij gemiddeld meer kwijt bent dan anderen in jouw wijk. Zou je deze tip waarderen of zie je het als een schending van je privacy? ING heeft dit soort kostbare kennis in huis. De bank weet wat jij koopt, wanneer je betaalt en hoeveel je betaalt. Deze kennis wil de bank nu gebruiken om jou gericht producten en diensten aan te bieden. Maar mag dat wel?

In de praktijk komt het er op neer dat ING op basis van jouw betalingen bekijkt welke aanbiedingen relevant zijn. Toepassingen genoeg. Koop je bijvoorbeeld iedere maand een los tijdschrift, dan volgt er een aanbod voor een voordeliger jaarabonnement. Ga je vaak uit eten, volgen dinercheques en kortingen bij vergelijkbare restaurants

Waar ligt de grens?
Op Twitter is ING trending topic. Nederlanders zijn verontwaardigd: banken mogen de gegevens niet misbruiken voor hun eigen doeleinden. Ook in de politiek heerst wantrouwen. Maar is de kritiek terecht? Een eerste 'maar' is namelijk dat de klant er zelf expliciet toestemming voor moet geven bij ING.

Informatietijdperk net begonnen
Dat bedrijven op zoek zijn naar mogelijkheden om klantgegevens te benutten, is niet nieuw. Door technologische vooruitgang is er simpelweg meer mogelijk. Stel je bezoekt een webshop maar koopt er uiteindelijk niets. De kans is groot is dat je vervolgens nog wekenlang aanbiedingen te zien krijgt van die bewuste shop. Je had immers interesse.

En wat te denken van de overbekende bonuskaart van de Albert Heijn. Dagelijks brengt de supermarkt van honderdduizenden mensen in kaart wat ze kopen en op welke aanbiedingen jij reageert. Door het accepteren van de (nieuwe) bonuskaart ben je daarmee akkoord gegaan.

Wellicht is het dus eigenlijk juist 'aardig' dat ING je vooraf op de hoogte brengt van deze mogelijkheid en niet achter je rug om  de informatie deelt met anderen.

Wat krijg je er als klant voor terug?
Natuurlijk gaat de bank geld verdienen aan de aanbiedingen die ze jou kunnen doen. Maar als die aanbieding jou voldoende korting oplevert en je juist tevreden bent met die korting, is het de vraag of dit echt ongepast is. Ook zou de bank door de nieuwe inkomstenbron, je betaalrekening goedkoper of geheel gratis kunnen maken.

Alleen relevante aanbiedingen…
ING doet haar klanten naar eigen zeggen alleen 'relevante aanbiedingen'. Een dubieuze termijn uiteraard. Stel dat het gaat om energieleveranciers waarover we het in de inleiding hadden. Is dat dan relevant? En wat als je bij die energieleverancier inderdaad korting krijgt, maar die leverancier zelfs met die korting duurder is dan een andere partij. Is de aanbieding dan wel relevant?

ING komt als eerste met het plan naar buiten. Maar ING zal niet de enige zijn. Ook voor Rabobank, erg actief op het gebied van betalen per mobiel, is het doen van persoonlijke aanbiedingen interessant. De zogeheten "Big Data" zijn geld waard en dat hebben banken goed door. Jij als klant hebt er sowieso geen last van zolang je nog kan kiezen of je het wel of niet toestaat. En als dat verandert blijft er waarschijnlijk nog altijd een bank waar je wat meer betaalt, maar waar je volledige privacy krijgt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie