Nieuws

Gaat de rente nu wel of niet stijgen?

Gevolgen besluit FED voor sparen, hypotheken en pensioenen

vrijdag 21 maart 2014
Gaat de rente nu wel of niet stijgen?

Het is moeilijk voor te stellen dat één Amerikaanse dame invloed heeft op jouw persoonlijke financiën. Toch is dit het geval bij Janet Yellen, de kersverse voorzitter van de FED. Het beleid van deze organisatie is bijvoorbeeld belangrijk voor banken die jou een hypotheek verstrekken. Ook de prestaties van jouw pensioenfonds zijn ervan afhankelijk. Hoe zit dat precies en waarom zijn recente uitspraken van de FED-voorzitter zo belangrijk?

De FED vertrekt op dit moment leningen aan banken tegen een extreem lage rente. Door dit beleid kunnen banken maandelijkse vele miljarden dollars lenen, waar lage kosten tegenover staan.  Het doel hiervan is dat banken op hun beurt het weer, ook tegen lage rentelasten,  uitlenen aan bedrijven en particulieren. Die geven het vervolgens uit en stimuleren daarmee de economie.

Waarom stijgt de rente
Al eerder probeerde de FED voorzichtig duidelijk te maken dat de lage rente, waar banken gebruik van kunnen maken, niet eeuwig duurt. Langzamerhand wordt bijvoorbeeld de hoeveelheid 'goedkoop' geld teruggebracht. Banken moeten hierdoor meer op eigen benen staan en geld lenen van bijvoorbeeld spaarders en andere geldschieters. De vraag naar spaargeld stijgt hierdoor. Met als gevolg dat ook de spaarrente omhoog gaat.

De rente die banken in de VS rekenen wanneer ze geld uitlenen aan elkaar
FED Renteverloop

Hypotheekrente stijgt
De activiteiten van de FED zijn deels gericht op leningen met een langere looptijd. Een bank kan bijvoorbeeld tien jaar lang geld lenen tegen een bepaalde rente. Om deze reden is het dan ook van invloed op hypotheken met een soortgelijk rentevast termijn. Als voor de bank de rentelasten stijgen, berekenen ze dit door aan jou als woningkoper. Ondanks dat het een Amerikaanse maatregel is, merken we ook in Nederland effect. Banken werken internationaal en geld stopt niet bij de grens.

Spaarrente omhoog
Rentewijzigingen hebben ook effect op de spaarrente. In tegenstelling tot bij de hypotheekrente profiteer je als spaarder van een stijging. Dit zal het eerst terug te zien zijn in de spaarrente op deposito's. 

Rentestijging goed voor pensioenen
Pensioenfondsen kijken reikhalzend uit naar een stijging van de rente. De fondsen hebben veel geld in kas. Om te bepalen wat ze kunnen verdienen als ze dat in de toekomst uitlenen, moeten ze uitgaan van de actuele rente. Die is nu laag, waardoor de inkomsten op termijn niet voldoende zijn voor het uitkeren van de pensioenen. Wanneer de rente stijgt, komen de  pensioenfondsen uit de gevarenzone. Voordeel voor jou is dat het fonds niet meer hoeft te korten op jouw pensioen.

Woorden op een goudschaaltje
De FED moet zeer voorzichtig omgaan met uitspraken over het beleid. Wereldwijd wegen vooral beleggers de woorden van op een goudschaaltje. Om die reden wordt nooit volledige openheid over het beleid gegeven. Ook nu is dat het geval. Eerder stemde de FED haar rentebeleid af op de mate van werkloosheid in de Verenigde Staten. Recent werd aangegeven dat de werkloosheid (opeens) niet meer allesbepalend was. Met andere woorden, de organisatie wil zo veel mogelijk vrijheid om de rente naar wens te kunnen verhogen.

De algemene verwachting is dat de rente vanaf eind dit jaar stijgt. De FED laat dit afhangen van of Amerika erin slaagt de economie verder op de rails te krijgen. Voordat het zo ver is, valt ook hier nog te profiteren van de lage hypotheekrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie