Nieuws

Gaan onze belastingen écht omlaag?

Dit levert een lagere inkomstenbelasting je op

woensdag 12 maart 2014
Gaan onze belastingen écht omlaag?

Het is weer verkiezingstijd; het moment waarop politici roepen om belastingverlagingen om zo de kiezer voor zich te winnen. Er wordt met name geroepen om lagere inkomstenbelastingen. Nederlanders zien dit voordeel namelijk direct terug op hun maandelijkse loonstrook. Maar wat levert het op en wat is de kans dat die belastingverlaging er ook écht komt?

Aanleiding
Minister Dijsselbloem van Financiën zei dat op termijn (in 2015) een verlaging van de laagste schijf inkomstenbelasting mogelijk zou zijn. Dit gaat om het inkomen tot € 19.645. Je betaalt hierover nu 36,25% belasting. Ter compensatie kon de vermogensbelasting wat omhoog. Dat is de 1,2% belasting over je vermogen (o.a. spaargeld) bóven € 42.278.

Plat gezegd: mensen met lagere lonen gaan minder betalen, vermogende mensen meer. Die zienswijze schoot de VVD uiteraard in het verkeerde keelgat. Fractievoorzitter Habbe Zijlstra sprak van een 'lastenverschuiving' in plaats van een 'lastenverlichting'.

Wie van de twee er gelijk heeft is moeilijk te zeggen: het échte voordeel is bijna niet uit te rekenen.

Hoeveel van je geld gaat op aan belasting?
Van elke euro betaal je 44 cent aan belasting en kun je 56 cent vrij besteden. Die 44 cent bestaat uit 32 soorten overheidsbelastingen, een stuk of 12 gemeentelijke belastingen en nog een aantal werknemerspremies. Die 'premies' zijn overigens ook gewoon belastingen maar premie klinkt vriendelijker. Totaal komt dit neer op zo'n € 1.233 euro belasting per maand. 

Hoeveel Belasting Betaal Je

Door de bomen het bos…
Het werkt niet zo dat je simpelweg alle belastingpercentages kunt optellen. Want door een uitvoerig stelsel van toeslagen, bijslagen, renteaftrek, subsidies en vrijstellingen, betaalt iedere Nederlander uiteindelijk een ander belastingpercentage.

Hogere assurantiebelasting? Nou en!
Politici scoren graag door de inkomstenbelasting te verlagen. Omgekeerd werkt dit ongeveer hetzelfde. Als onderdeel van het bezuinigingspakket werd de assurantiebelasting verhoogd. Dat kost een gezin € 158 per jaar extra (= € 13 per maand). Behoudens een paar kritische artikelen in de media, accepteerde Nederland deze maatregel zonder veel gemopper.

Hadden Samsom en Rutte in plaats daarvan besloten de inkomstenbelasting iets te verhogen, dan had er ongetwijfeld een felle politieke discussie ontstaan. Bij assurantiebelasting niet. Die verzekeringsbelasting is simpelweg een ver-van-ons-bed-belasting. Sterker nog: waarschijnlijk geven we onze verzekeraar zelfs de schuld dat "de verzekering steeds duurder wordt".

Lagere inkomstenbelasting: een voordeel of niet?
Inderdaad, een algehele belastingverlaging klinkt mooi. Maar uit een goed leesbaar overzicht van de inkomsten en uitgaven in Nederland blijkt dat we 267 miljard uitgeven en € 249,1 aan belasting  ontvangen. In 2014 komen we dus 17,9 miljard tekort. Dat geld moeten we dus lenen.

Doordat we al veel langer meer uitgeven dan dat we binnenkrijgen, staan we als Nederland inmiddels 450 miljard (€ 450.000.000.000) in het rood. Een algehele belastingverlaging klinkt daarom mooi, maar lijkt gebaseerd op zo'n enorme schuld, nog heel ver weg.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie