Nieuws

Financiële beslissing? Laat je partner thuis!

Onderzoek: aanwezigheid andere sekse medebepalend

donderdag 6 maart 2014
Financiële beslissing? Laat je partner thuis!

Vooropgesteld: Wegwijs is van mening dat financiële beslissingen altijd in goed overleg en op basis van de juiste afwegingen gemaakt moeten worden. Dat gezegd hebbend: het maakt voor de uitkomst van je keuzes wel degelijk uit of je je partner meeneemt naar de hypotheekadviseur. Sterker nog, het maakt voor je beslissing zelfs uit of je adviseur van het andere geslacht is! Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen die in de aanwezigheid zijn van personen van het andere geslacht, bereid zijn meer risico te nemen in financiële beslissingen. 

Voor het onderzoek kreeg een groep studenten van de Washington University vragen voorgelegd als 'wat zou je liever willen: A. gegarandeerd 2.000 dollar, of B. 75 procent kans op 4.000 dollar? Of 'wat zou je liever willen: A. 7000 dollar direct, of B. 12.000 dollar over vier jaar? Vervolgens kregen de respondenten afbeeldingen te zien van aantrekkelijke of onaantrekkelijke personen van het andere geslacht. De controlegroep bekeek plaatjes van mooie of lelijke auto's. Na het bekijken van de afbeeldingen kregen de deelnemers opnieuw een serie vragen voorgelegd waaraan werd afgemeten hoeveel risico ze durfden te nemen.

De onderzoekers hadden voorspeld dat confrontatie met aantrekkelijkheid, ongeacht of het om mensen ging of om auto's, een rol zou spelen in de bereidheid om risico's te nemen. Niets bleek minder waar.

Machogedrag?
Aantrekkelijkheid speelde namelijk geen enkele rol. De mannen die keken naar plaatjes van vrouwen namen in het onderzoek beduidend meer risico's dan de groep die naar auto's had gekeken. Onafhankelijk van de aantrekkelijkheidsscore die de onderzoekers  aan de plaatjes hadden gegeven. Hoe hoger het bedrag dat met het besluit gemoeid was, hoe groter de verschillen met de controlegroep.

De onderzoekers weten niet precies waarom mensen meer risico nemen in de aanwezigheid van het andere geslacht. Evolutionair machogedrag wordt verondersteld, maar dat is niet bewezen. Vrouwen die naar plaatjes van mannen keken namen bovendien net zo goed meer risico in hun besluiten.

Goed, mannen of vrouwen onder elkaar nemen dus minder risicovolle financiële besluiten dan wanneer ze in gemengd gezelschap verkeren. Wat kunnen we daar concreet mee? Niet zoveel, vrijwel niemand sluit een hypotheek of verzekering zonder zijn of haar partner daarin te kennen. Wat het wel aantoont, is dat de besluiten die je maakt van veel bewuste en onbewuste factoren afhangen. Het maken van financiële beslissingen is niet iets wat je over één nacht ijs doet. In het online-tijdperk zijn polissen met een paar muisklikken gesloten, terwijl het soms beter kan zijn om de kost wat te laten bezinken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie