Nieuws

Bespaar op je Kosten Koper

Lagere notariskosten + 4 andere tips

dinsdag 25 maart 2014
Bespaar op je Kosten Koper

Als koper van een huis maak je kosten: de zogeheten Kosten Koper. Het zijn kosten waarvan we vaak gemakkelijk accepteren dat ze er 'gewoon' zijn. Ze vallen immers mee ten opzichte van de hoge prijs die je voor je woning betaalt. Je vergeet daarom snel dat je ook op deze kosten eenvoudig honderden euro's kunt besparen, bijvoorbeeld op de notariskosten. Onze vijf tips op een rij!

Allereerst even de kosten waar je helemaal niets op kunt besparen. Er valt geen winst te behalen bij de overdrachtsbelasting en de aanvraagkosten voor NHG. De hoogte van deze kosten heeft de overheid voor jou als koper vastgesteld.

Lagere notariskosten
Wie een huis koopt of hypotheek afsluit, brengt automatisch ook een bezoek aan de notaris. Dit is wettelijk verplicht. Deze notaris voert een flink scala aan controles, toetsingen en registraties uit. De meeste daarvan zijn standaard, sommigen afwijkend.

Uiteindelijk verzorgt de notaris voor jou de hypotheekakte en de leveringsakte. Met de eerste krijg je je hypotheeklening, met de tweede het eigendom van je woning. De kosten hiervoor lopen uiteen van zo'n € 750 tot meer dan € 1.500. Een gemakkelijke bespaarpost.

Kies zelf je notaris. De verkopend makelaar mag je hierbij adviseren, maar jij beslist. Je kunt hiervoor onder andere kijken op degoedkoopstenotaris.nl. Maar let op: net als bij andere vergelijkingen op internet, vind je hier lang niet alle notariskantoren.

Vraag daarom altijd meerdere offertes op. Bij notarissen van deze website, notarissen die je mogelijk zelf al kent en die niet op deze website staan en bij notarissen uit een andere dan je eigen stad. Want ook al woon je in Breda, je mag gewoon in Hoogeveen naar de notaris toe. Het kost je wellicht vijf e-mailtjes of belletjes maar het levert je direct voordeel op.

Kosten taxatie tussen € 300 en € 750
Een waardetaxatie voor je woning voer je uit om twee redenen. Eén: de aankooptaxatie is nodig voor de hypotheekverstrekker. Die wil weten wat je woning waard is en baseert daarop jouw maximale lening. Twee: om goed beslagen ten ijs te komen in de onderhandeling. Als je ongeveer weet wat een woning kost, onderhandel je beter.   

Tip: vraag om gratis advies van je hypotheekadviseur
Heb je al een financieel adviseur gevonden waar je je prettig bij voelt, vraag dan eens of hij een keer met je mee gaat bij de bezichtiging. Hij is vaak bereid om je (gratis) van aankoopadvies te voorzien als je je ook voor je hypotheek door hem laat adviseren. Wellicht neemt hij zelfs de aankooponderhandeling voor je over.

Tip: vraag een waarderapport aan bij Calcasa
Via de website van Calcasa kun je een taxatierapport voor jouw huis aanvragen. Hiermee krijg je een inschatting van de waarde van je woning, onder andere gebaseerd op de waarde waartegen huizen in jouw omgeving gemiddeld worden verkocht.

Lagere advieskosten?
Besparen op de kosten van je adviseur is niet direct aan te raden. Een bank vraagt doorgaans minder voor een advies dan een onafhankelijk adviseur. Maar die adviseur biedt je doorgaans een lagere hypotheekrente. Al met al is dit een rekensom die, ondanks het duurdere advies, uitvalt in de voordeel van de onafhankelijk adviseur.

Lid worden

Maak aankoopmakelaar resultaatafhankelijk
Je kunt zelf onderhandelen bij aankoop van je woning. Maar een aankoopmakelaar kan een deel van de werkzaamheden voor je overnemen, zoals de voorbereiding, het onderzoek, de onderhandeling en de controle van de koopakte. Je kunt hiervoor een vast bedrag betalen dat ligt tussen de € 1.000 en € 2.000.

Als alternatief kun je ook een constructie bedenken waarbij je beiden profiteert van een lagere aankoopprijs. Spreek bijvoorbeeld af dat de makelaar 10% van het afgedongen bedrag ontvangt of beter nog, dat hij een bonus krijgt bij een extra goed resultaat of een 'boete' bij een laag resultaat.

Voorbeeld: je hebt een woning op het oog met vraagprijs € 250.000. Je bespreekt met de makelaar een reële prijs, zonder dat je het hebt over de verdiensten van de aankoopmakelaar (tip: doe dit bij minimaal twee aankoopmakelaars). In dit voorbeeld is de reële prijs € 235.000. Vervolgens spreek je het volgende af over de inkomsten van de makelaar

Koopprijs meer dan € 235.000 -> verdiensten aankoopmakelaar € 500
Koopprijs  € 235.000 -> verdiensten aankoopmakelaar € 1.250
Koopprijs  € 232.500 -> verdiensten aankoopmakelaar € 2.000
Koopprijs  € 230.000 -> verdiensten aankoopmakelaar € 2.500
Koopprijs  minder dan € 230.000 -> verdiensten aankoopmakelaar € 3.000

Koop je de woning voor € 230.000 in plaats van € 235.000, dan verdient de aankoopmakelaar € 1.750 extra. Maar het voordeel voor jezelf loopt op tot € 3.250. Een zogeheten win-win-situatie.

Benut al je aftrekposten

Welke Kosten Koper zijn aftrekbaar?

Bespaar Op Je Kosten Koper -01

Bespaar Op Je Kosten Koper -02

 • Hypotheekadvies
  (als hypotheek wordt afgesloten)
 • Hypotheekbemiddeling 
  (als deze niet in hypotheekadvies zijn opgenomen)
 • Aanvraag NHG
 • Taxatie voor aankoop  huis
 • Notaris voor opstellen hypotheekakte
 • Overdrachtsbelasting
 • Aankoop- of verkoopmakelaar
 • Notaris voor opstellen akte van levering (koopakte)
 • Btw over facturen
 • Bouwkundige keuring

Je Kosten Koper kun je deels fiscaal aftrekken. Dat is eigenlijk een soort eenmalige meevaller. De Kosten Koper zelf los je namelijk af in 360 maanden aangezien deze (meestal) mee worden gefinancierd in de hypotheek. Je betaal dus 'maar' een paar tientjes per maand.  Het eenmalige voordeel schuilt erin dat je de volledige kosten wél direct fiscaal mag verrekenen.

Bijvoorbeeld: stel je Kosten Koper zijn € 7.000 en daarvan mag je € 3.000 aftrekken. Hierdoor krijg je dan uiteindelijk € 1.200 terug van de belasting.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie