Nieuws

Annuleringsverzekering, de basis

Over dekking én de allrisk annuleringsverzekering

vrijdag 28 maart 2014
Annuleringsverzekering, de basis

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan je zo maar overkomen: tijdens je vakantie wordt een familielid ernstig ziek en bestaat de kans op overlijden. Direct terug naar huis, is dan meestal de voornaamste wens, ondanks de kosten voor de rest van de vakantie. Ook in zo'n geval biedt de annuleringsverzekering uitkomst, iets dat veel mensen niet weten. Überhaupt blijkt de dekking van de annuleringsverzekering voor velen een grijs gebied. Daarom in dit artikel de kern. 

Dekking annuleringsverzekering
Een annuleringsverzekering biedt dekking voor financiële schade wanneer je niet op reis kunt óf wanneer je je reis vroegtijdig moet afbreken. Niet alle situaties zijn verzekerd, bijvoorbeeld als een goede vriend overlijdt tijdens jouw vakantie. Die vriend is geen naaste familie en dus krijg je geen vergoeding voor de vakantiedagen die je gemist hebt. Hetzelfde geldt overigens bij het overlijden van neven, nichten, ooms en tantes. Zij vallen buiten familie in de eerste of tweede graad. 

Wanneer kun je op je annuleringsverzekering rekenen?

  • Bij overlijden of levensbedreigende ziekte van familie in de eerste of tweede graad. Hier vallen je ouders, oma, opa, broers, zussen, man of vrouw en kinderen onder
  • De meest voorkomende reden voor annulering is ziekte van de verzekerde zelf. Als een arts je simpelweg het reizen ontraadt, onverschillig om welke reden (behalve psychisch), dan is dat voldoende reden voor een gedekte annulering. 
  • Zwangerschap is op zich ook een geldige reden tot annulering, als de zwangerschap ná de boeking is geconstateerd. Als de reis geboekt is tijdens de zwangerschap zijn alleen complicaties een geldige reden voor annulering.
  • Bij plotselinge werkloosheid.
  • Bij brandschade aan je woning of andere eigendommen, waarbij je terugkomst vereist is, bijvoorbeeld omdat je aangifte moet doen. Wel dient de schade in dat geval relatief groot te zijn. 
  • Bij echtscheiding of het verbreken van je samenlevingscontract


Er zijn nog een aantal aanvullende redenen waarop de annuleringsverzekering tot uitkering komt. Bijvoorbeeld bij ernstige schade aan de vakantiebestemming waar de verzekerde tijdens de reis gehuisvest zou worden, een onverwachte oproep voor een examen, onverwachte toewijzing van een huurwoning en onverwachte toewijzing van een adoptiekind.

59% sluit annuleringsverzekering af

Wel Of Geen Annuleringsverzekering

Wel of niet zinvol?
Twijfel je of een annuleringsverzekering voor jou nodig is? Maak dan de volgende afweging: kun én wil je de kosten van je niet gemaakte vakantie of afgebroken vakantie zelf dragen? Bij een korte stedentrip in Europa zal het afbreken van je vakantie je hooguit een paar honderd euro kosten. Bij een langere verre reis lopen de kosten hoog op. Denk ook aan kosten van huurauto's en hotelkamers.

Voldoende voor stedentrip
Vrijwel alle annuleringsverzekering hebben een maximumvergoeding per persoon. Vrij standaard is een maximum tussen de 1.500 en 2.500 euro. Voor een stedentrip voldoende, maar voor wie zich meer luxe wil permitteren, is het onvoldoende en is uitbreiding mogelijk.

Doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering 
De kosten van een doorlopende annuleringsverzekering zijn een stuk lager dan een losse, kortlopende annuleringsverzekering. Bij de meeste verzekeraars geldt dat wanneer je minimaal 14 dagen per jaar op vakantie bent, je goedkoper uit bent met een doorlopende verzekering.

Allrisk annuleringsverzekering biedt extra dekking
Diverse verzekeraars bieden sinds vorig jaar ook een allrisk-annuleringsverzekering. Bij dit type verzekering zijn ook alle annuleringsredenen die binnen de persoonlijke levenssfeer van de verzekerde vallen, gedekt. Met andere woorden: ook als een goede vriend plotseling ernstig ziek wordt of wanneer je een nieuwe baan krijgt en hier snel moet beginnen, kun je een beroep doen op je annuleringsverzekering. Je krijgt in dat geval 75% van je kosten vergoed.

Geld terug bij slecht weer?
Bij het doen van een beroep op de verzekering omdat je geen zin hebt in je vakantie of omdat het slecht weer is op je bestemming, maak je weinig kans. Wel zijn er verzekeraars die in de vakantieperiode een 'slecht weer clausule' promoten. Stel het regent ondoorbroken enkele dagen op de camping, is dat reden voor annulering. Een optie die zeker niet standaard is. 

Zorg er bij het sluiten van een annuleringsverzekering voor dat je er op tijd bij bent. Bij de meeste maatschappijen moet een kortlopende annuleringsverzekering binnen 10 tot 14 dagen na de boeking afgesloten worden. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie