Nieuws

Spaarcollectief Consumentenbond flopt

Banken willen geen hogere spaarrente verstrekken

vrijdag 21 februari 2014
Spaarcollectief Consumentenbond flopt

De consumentenbond startte onlangs een actie met als doel het verleiden van banken om de spaarrente te verhogen. Als spaarder kon je jouw spaargeld aanmelden, waarna het totaal aan spaarsaldo van alle deelnemers werd aangeboden bij banken. Die mochten dit spaargeld  beheren  in ruil voor een hoger dan gebruikelijke rente. In totaal meldden 38.000 spaarders zich aan, met een spaartotaal van ruim 1 miljard euro. Het enthousiasme onder spaarders is niet verwonderlijk gezien de lage spaarrentes bij banken. Dat het spaarcollectief toch flopt, komt door desinteresse aan de kant van de banken. Iets dat geen verrassing is achteraf gezien.

Toen Wegwijs met de Consumentenbond sprak, waren ze nog in gesprek met 'diverse partijen'. Het blijft gissen welke banken dit waren en of er inderdaad veel animo was. Duidelijk is in ieder geval dat er uiteindelijk geen interesse bestond in het initiatief.

Naïeve houding
De Consumentenbond zelf ziet de desinteresse van banken als een teken van te weinig concurrentie. Er wordt wat verwijtend gewezen naar banken door te stellen dat deze niet mee willen werken. Een naïeve houding van de bond, die daarmee de vinger niet op de zere plek legt.

De belangrijkste reden voor de desinteresse zijn de ruime alternatieven die banken hebben voor het vullen van de kas. Ze kunnen geld lenen van de Europese Centrale bank. Deze toezichthouder rekent aan de banken een lage rente, dit in de hoop dat banken het geld weer uitlenen aan hun klanten. Als die het geld vervolgens uitgeven, stimuleert dit de economie in Europa. Als lenen bij de ECB niet mogelijk is, zijn spaarders een gemakkelijke prooi voor de banken. Ze hoeven weinig te doen, een kleine renteverhoging is al voldoende om in de huidige markt spaarders binnen te krijgen.  Dus waarom zou je als bank meedoen aan een actie waarbij je een nog hogere rente moet verstrekken?

Verdiensten Consumentenbond
Een ander struikelpunt is de vergoeding van 18 euro die de banken per spaarder zou moeten betalen aan de Consumentenbond. Een mooi verdienmodel, want dit zou de bond met 38.000 aanmeldingen toch 684.000 euro opleveren. De hogere rentelasten en deze vergoeding maken het voor banken weinig lucratief. Voor 18 euro vergoeding per spaarder, heeft een bank ook andere en even interessante mogelijkheden om spaarrekeningen aan de man te brengen.

Veel geld maar ook weer niet
De door spaarders toegezegde 1 miljard euro klinkt aantrekkelijk. Als je echter bedenkt dat alleen als de  Europese Centrale bank in de afgelopen jaren ettelijke honderden miljarden beschikbaar heeft gesteld aan banken, is het goed dit wel in perspectief te zien. Voor een relatief kleine aanbieder als Argenta of Leaseplan bank kan het wellicht nog interessant zijn. Het probleem is dat die al een fors hogere rente bieden dan grotere banken als ING, Rabobank en ABN Amro. Spaarders op zoek naar een hogere rente komen dus vanzelf al uit bij deze concurrerende partijen. Ook dan is er weinig reden de rente nog verder te verhogen voor de Consumentenbond.

De actie van Consumentenbond is op zich sympathiek. Er is niets mis met een poging wordt om banken over te halen een hogere spaarrente te verstrekken. Toch  beklijft het gevoel dat de bond de actie beter had moeten overdenken. Banken hebben meer geld tot hun beschikking dan dat ze mogelijkheden hebben om dit geld op een verantwoorde manier en lucratieve manier te investeren. Zolang dit zo blijft, staat jouw spaargeld niet bovenaan het lijstje van prioriteiten van banken. Vooralsnog blijft het aan jou om een keus te maken voor banken met de hoogste spaarrente.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie