Nieuws

Belastingaangifte 2014: mis geen aftrekposten

Strenge controle op o.a. zorgkosten, PGB en giften

maandag 3 februari 2014
Belastingaangifte 2014: mis geen aftrekposten

Dit artikel uit 2014 is verouderd: het gaat over belastingjaar 2013 (de aangifte die je in april 2014 moet regelen). 

Het is weer zover. Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde belastingaangifte 2014 voor je klaar. Hoogste tijd om de administratie weer op orde te brengen en uit te zoeken hoe het zit met je belastingteruggave. Waar moest je ook alweer op letten? Welke aftrekposten kun je dit jaar inzetten? Waarop kun je gecontroleerd worden?

De vooraf ingevulde aangifte is dit jaar weer wat verder uitgebreid. Zes miljoen Nederlanders krijgen een volledig ingevulde aangifte en nog eens vier miljoen genieten een gedeeltelijk ingevulde aangifte. Voor zover bij de Belastingdienst bekend, worden de volgende gegevens voor je ingevoerd:

 • Loon, uitkeringen, pensioenen
 • De meeste heffingskortingen
 • Hypotheeksaldo, hypotheekschuld en WOZ-waarde van je woning
 • Gegevens van overige onroerende zaken in Nederland
 • Ingehouden dividendbelasting
 • Lijfrentepremies
 • Ontvangen studiefinanciering en de studieperiode
 • Banksaldi en spaartegoeden
 • Waarde effectenportefeuilles
 • Leningen en andere schulden
 • Buitenlandse (Belgische en Duitse) pensioenen
 • Premies AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen)
 • Buitenlandse rekeningen
 • De naam van degene van wie je een persoonsgebonden budget ontvangt

Je hoeft dus steeds minder zelf in te vullen, maar wél goed controleren of de ingevulde bedragen kloppen. Bovendien kunnen er aanvullende zaken zijn waar de Belastingdienst geen weet van heeft

Let op de voldoende belastingteruggave
Het Nederlandse belastingsysteem is behoorlijk ingewikkeld en staat bol van de heffingskortingen en aftrekposten. Iedereen komt wel ergens voor in aanmerking. Maar dan moet je dat natuurlijk wél weten.

Wie werkt heeft in ieder geval recht op de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Heb je thuiswonende kinderen, dan krijg je te maken met de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de alleenstaandeouderkorting. Overigens niet te verwarren met de alleenstaandeouderenkortingen, die voor alleenstaande ouderen is, niet voor alleenstaande ouders. Om het gemakkelijk te maken …

Lid worden

Schuif met de aftrekposten
Als fiscaal partners kun je samen aangifte doen. Vallen jullie onder verschillende belastingtarieven, dan loont het om te schuiven met aftrekposten. Die leveren immers meer op naar mate je meer belasting betaalt: ken ze toe aan degene die in het hoogste belastingtarief valt.

Dat schuiven wordt binnen het aangifteprogramma heel gemakkelijk gemaakt. Gewoon uitproberen dus. Goed om te weten: je hoeft de te betalen belasting pas écht af te rekenen als dat bedrag € 46 of hoger is. Weet je door goed te schuiven met aftrekposten voor één van jullie maximaal € 45 te realiseren, dan betaal je dus niets. Alle kleine beetjes helpen!

Strengere controle
De Belastingdienst maakt ieder jaar bekend welk onderdeel extra wordt gecontroleerd. Zo werd in 2012 goed gekeken naar je loongegevens en waren vorig jaar waren de aftrekposten aan de beurt.

Voor dit jaar ligt de focus op zorgkosten, zoals dieetkosten en medicijnen, hypotheekverhoging, persoonsgebonden budget, gastouders, en giften en vermogen in het buitenland. De mensen die met deze thema's te maken hebben, kunnen bij de Belastingdienst extra informatie opvragen. Dit om de veelgemaakte fouten te voorkomen.

Meer weten over de belastingaangifte 2014?

Dit artikel uit 2014 is verouderd: het gaat over belastingjaar 2013 (de aangifte die je in april 2014 moet regelen). Wil je meer weten over je belastingaangifte over belastingjaar 2014? Bekijk de meest recente artikelen over belastingaangifte 2015.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie