Nieuws

Hypotheekrente daalt verder

Laagste rente 15 en 20 jaar vast omlaag

woensdag 12 februari 2014
Hypotheekrente daalt verder

Bij hypotheekverstrekker Allianz gaat deze week de hypotheekrente naar beneden. De van oorsprong Duitse aanbieder biedt vanaf 13 februari de laagste hypotheekrente voor een rentevaste termijn van 15 en 20 jaar. Ook de 10-jaar vaste rente is iets voordeliger geworden: de laagste rente is nog altijd 3,75% via Argenta, maar het gemiddelde is wat gezakt. Er zijn dus meerdere goedkope aanbieders. Bij grootbanken als Rabobank en ING zijn hypotheken minder in de uitverkoop en ben je als huizenkoper duurder uit.

Een dalend gemiddelde voor de 10-jaar vaste rente geeft aan dat meerdere aanbieders scherp inzetten. Toch blijven de verschillen tussen aanbieders groot. Bij een willekeurige bank binnenlopen en akkoord gaan met het eerste beste aanbod is dan ook niet aan te raden.

Laagste hypotheekrente
De onderstaande laagste hypotheekrentes zijn gebaseerd op een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie.

Overzicht scherpste tarieven

Rentevaste periode Gemiddelde hypotheekrente Laagste hypotheekrente Scherpste aanbieder
10 jaar 3,97% 3,75% Argenta
15 jaar 4,64% 4,00% Allianz
20 jaar 5,19% 4,20% Allianz
30 jaar 5,10% 4,80% Aegon / Conservatrix


ING het duurst
Duidelijk wordt dat de grotere banken achterblijven bij de 'prijsvechters'. Het verschil loopt voor een 20-jaar vaste rente bij ING op tot maar liefst 1,2%. Koop je een modale woning van € 215.000, dan betaal je bij ING in die twintig jaar maar liefst € 16.947,56 extra (!).

Opvallend is dat ABN AMRO, in handen van de overheid, zich nog het best kan meten met de concurrentie. Bij een hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar bedraagt het verschil met aanvoerder Argenta slechts 0,10%. ABN AMRO zit hiermee netjes onder het gemiddelde tarief.

Laagste  hypotheekrente versus de grote banken

Rentevaste periode Laagste hypotheekrente ABN AMRO ING Rabobank
10 jaar 3,75% 3,85% 4,10% 4,20%
15 jaar 4,00% 4,40% 5,15% 5,00%
20 jaar 4,20% 4,55% 5,40% 5,30%


Waarom daalt de hypotheekrente?
Al maanden zijn het de wat kleinere aanbieders Argenta, Allianz en Conservatrix die de toon zetten. Reden hiervoor is niet alleen concurrentie tussen hypotheekbanken. Een maatstaf voor de hypotheekrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij het lenen van geld. De rente op zogenaamd staatsleningen is in de afgelopen weken gedaald. Wie geld leent aan de Nederlandse staat, kan er vanuit gaan dat dit een zeer veilige investering is. Om die reden wordt deze rente vaak gezien als een basistarief. Daalt dit basistarief, dan kunnen banken ervoor kiezen ook de hypotheekrente daarvan te laten profiteren.

Vergelijken loont, zoveel is duidelijk. Dat geldt voor zowel nieuwe hypotheken als het verlengen of oversluiten van je lopende hypotheek. De laagste actuele hypotheekrente houden we bij op de hypotheekrentepagina.


Via onderstaande informatiekaart kun je aanvullende info opvragen: bijvoorbeeld welke hypotheekaanbieder in jouw geval de voordeligste hypotheek biedt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie