Nieuws

Hypotheekrente bijna op laagste punt ooit!

Rente voor 10 jaar vaste hypotheek weer omlaag

woensdag 26 februari 2014
Hypotheekrente bijna op laagste punt ooit!

De laagste hypotheekrente ooit komt steeds dichterbij. Het van oorsprong Belgische Argenta verlaagde onlangs de tien jaar vaste hypotheekrente. Het toch al lage tarief waar we vrijwel heel 2013 mee te maken gehad hebben, is nu gedaald tot 3,55%. En dat maakt dat het historisch dieptepunt binnen handbereik ligt. De laagste hypotheekrente ooit (!) dateert van 3 juli 2005, toen wederom Argenta met een tarief van 3,45% de grote banken het nakijken gaf. Gaat 2014 dit record verslaan en hoe profiteer je van die lage rente?

De verlaging voor de 10 jaar vaste rentetermijn staat niet op zichzelf. Ook de laagste hypotheekrente voor 15 en 20 jaar vast werd verder verlaagd. In dit geval door hypotheekverstrekker Allianz. Met een tarief van respectievelijk 4% en 4,2% ben je voor een langere periode verzekerd van lage maandlasten. Bekijk hier de laagste hypotheekrentes van dit moment.

Opvallend is dat bij deze lage rentes niet de bekende banken Rabobank, ABN AMRO en ING staan. Hoewel die banken het grootste marktaandeel hebben, bieden ze vrijwel nooit de laagste hypotheekrente

Verloop laagste hypotheekrente 10 jaar vastWaarom daalt de hypotheekrente?
Dat de rente voor een tien jaar vaste hypotheek nu daalt, kan twee oorzaken hebben. Sinds eind december is de kapitaalmarktrente gedaald met ongeveer 0,35%. Deze rente geldt als grondslag voor de hypotheekrente en wordt min of meer verhoogd met de kosten + de winstmarge van de bank.

Door de lagere kapitaalmarktrente verlagen banken met enige vertraging hun hypotheekrente. Maar zoals we eerder schreven, zijn banken ook hun winstmarge op hypotheken gaan verlagen. Ofwel: ze nemen genoegen met minder winst, durven iets meer risico te nemen en ze willen meeliften op de stijgende hypotheekvraag bij klanten.

Wat betaal je per maand bij deze lage hypotheekrente?
Sinds 2013 is de annuïtaire hypotheek de standaard geworden. Bij deze hypotheekvorm geldt dat je bruto maandlasten iedere maand gelijk zijn. Je lost elke maand steeds iets meer af en betaalt steeds iets minder rente. Je netto maandlasten, waarin de hypotheekrente verrekend is, stijgen daardoor elke maand een klein beetje. Er is immers steeds minder rente af te trekken.

Gemiddelde maandlast eerste tien jaar bij een hypotheek van € 215.000.

Annuïtaire hypotheek Maandelijkse rente
(netto)
Maandelijkse aflossing Totale maandlasten
(netto)
€ 215.000 € 374,57 € 401,96 € 776,53


Een dalende hypotheekrente is goed nieuws voor woningkopers en mensen die hun bestaande hypotheek willen oversluiten. De woningprijs is laag en de hypotheekrente is laag. Alleen als je een gokker bent, dan wacht je nog op verdere verlagingen. Ben je slim, dan kies je nu gewoon voor die hypotheekrente van 0,1% boven de laagste stand ooit! Meer weten of de mogelijkheden van de lage rente? Vraag meer informatie aan.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie