Nieuws

Hypotheek steeds vaker na onafhankelijk advies

Onafhankelijk adviseur wint terrein op bank-adviseur

maandag 17 februari 2014
Hypotheek steeds vaker na onafhankelijk advies

Woningkopers vinden onafhankelijke hypotheekadviseurs het meest betrouwbaar. In de tweede helft van 2013 werden de meeste hypotheken afgesloten bij adviseurs zonder binding aan een grote hypotheekketen, zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ongeveer 39 procent van de woningkopers kiest voor een onafhankelijk adviseur. Verkoopmedewerkers van de bank waren goed voor 30 procent, terwijl de grote hypotheekketens opgeteld 23 procent van de kopers begeleidden. De overige 8 procent is op andere wijze afgesloten.

De toegevoegde waarde van onafhankelijk advies wordt voor huizenkopers steeds duidelijker. Dat is ook te zien aan het feit dat het succes van onafhankelijk advies ten koste gaat van het marktaandeel van de banken. Niet lang geleden werd bijna de helft van alle hypotheken nog ondertekend op het kantoor van de bank. Omdat een bankmedewerker geen hypotheken vergelijkt maar alleen zijn eigen product verkoopt, is de kans groot dat de voorgestelde hypotheek niet de best mogelijke keuze is voor de klant.

Wie doorziet dat?
Starters zijn momenteel de belangrijkste groep kopers op de woningmarkt. In het laatste half jaar waren ze goed voor 39 procent van de afgesloten hypotheken. Het restant wordt verdeeld onder oversluiters (25 procent), doorstromers (20 procent), verbouwers (6 procent) en herintreders (4 procent).

Hoewel exacte cijfers ontbreken, lijkt het erop dat juist de starters zich goed laten informeren voor ze een hypotheek sluiten. Bijna de helft van hen raadpleegt twee of meer partijen voor ze een besluit nemen. Alle gesprekken bij elkaar opgeteld hebben starters zo'n 7,5 uur advies gehad, tegenover nog geen 6 uur voor andere kopers. Hoe populair de onafhankelijke advieskantoren onder de starters zijn is niet bekend, wel bekend is dat de bank het vooral goed doet bij 55-plussers en verbouwers.

AFM positief over adviesmogelijkheden
Hoewel de AFM geen waardeoordeel geeft, sijpelt er in hun reactie over het keuzegedrag van consumenten toch enige tevredenheid door. "Het is goed dat consumenten de keuze hebben om op verschillende manieren een hypotheek te sluiten", zegt Michiel Denkers van de AFM. "Aan goed financieel advies hangt een prijskaartje, maar het kan je op langere termijn meer geld opleveren dan het je heeft gekost. Bijvoorbeeld omdat je een lager rentetarief krijgt, of minder snel geconfronteerd wordt met teleurstellingen."

Prijs blijft belangrijke factor
Een woning kopen is de laatste jaren steeds goedkoper geworden. Niet alleen is de verhuisbelasting (overdracht) tot een minimum beperkt, de adviezen zijn ook steeds goedkoper geworden. Het gemiddelde bedrag dat een hypotheeksluiter betaalde bedroeg afgelopen jaar 1749 euro. Hoewel dat positief lijkt, kan dat wat vertekenen. Banken proberen het tij te keren door te stunten met hun adviestarief, soms voor slechts 750 euro.

Dat goedkoop, ook bij hypotheekadvies, vaak duurkoop blijkt, toonde Wegwijs onlangs aan. Vind je tarief tóch een struikelblok? Volgens de AFM heeft een kwart van de klanten van advieskantoren met succes onderhandeld over de kosten van hypotheekadvies.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie