Nieuws

Hypotheek Rabobank uit de gratie

Aegon sterkste stijger op hypotheekgebied

dinsdag 18 februari 2014
Hypotheek Rabobank uit de gratie

De meeste hypotheken worden gesloten bij ABN Amro, ING en Rabobank. Deze hypotheekverstrekkers nemen in totaal zo'n 70 procent van alle nieuwe hypotheken voor hun rekening. Koploper is Rabobank. Ondanks de eerste plaats is het marktaandeel van de voormalig boerenleenbank echter al sinds 2006 niet zo laag geweest. Met name verzekeraars als Aegon en Delta Lloyd maken het de grote banken lastig.

Het marktaandeel van Rabobank daalde in 2013 met 4,4 procent. Ook ING had met een min van 1,7 procent geen florissant jaar. Grootste stijger was Aegon, dat haar aandeel op de hypotheekmarkt juist 2,7 procent zag stijgen.

Imagoprobleem Rabobank en meer concurrentie
In de afgelopen jaren werd Rabobank een steeds belangrijkere speler op de hypotheekmarkt. Tijdens maar vooral ook na de kredietcrisis ging het de bank voor de wind. In tegenstelling tot de andere grote banken kwam de Rabobank niet in de problemen door de crisis. Goed voor het imago en het vertrouwen van de klant. Inmiddels is dit wel anders. Vooral de Libor-affaire, waar werd gesjoemeld met rentestanden, zette de Rabobankiers in een kwaad daglicht.

Hoewel dit ongetwijfeld een rol speelt is het niet aanwijsbaar de reden van het dalende marktaandeel. Andere banken en verzekeraars staan er financieel beter voor en durven zich weer te mengen in de concurrentiestrijd. Ze worden actiever en proberen marktaandeel te veroveren met scherpe hypotheekrentes. En dat gaat ten koste van de gevestigde grootmachten.

Historisch beeld hypotheekverstrekkers
De opmars van Aegon beperkt zich niet tot het afgelopen jaar. Wanneer we verder terug gaan, wordt duidelijk dat de bank/verzekeraar voor de crisis amper een rol van betekenis speelde. In 2012 wist Aegon meer dan 12 procent van de woningkopers aan zich te binden. Ook het van oorsprong Belgische Argenta groeide relatief hard in de periode van 2004 tot eind 2012.

Aanbieder

Voor kredietcrisis

Jan 2004 - Aug 2008

Na kredietcrisis

Sep 2008 - Okt 2012

2012 uitgelicht

Rabobank

26,1%

30,2%

28,1%

ING

20,1%

19,5%

20,1%

ABN Amro

12,6%

20,6%

21,8%

Fortis

7,8%

-

-

SNS Reaal

9,4%

6,5%

2,3%

AEGON

1,8%

7,3%

12,3%

BNP Paribas

0,7%

2,7%

0,1%

Argenta

2,8%

2,0%

5,3%

Overig

18,9%

11,4%

10,1%


Minder keus bij sluiten hypotheek
Fortis bestaat al enige tijd niet meer en BNP Paribas biedt door de crisis geen hypotheken meer aan in Nederland. Recenter zijn ook Friesland Bank en Westland Utrecht gestopt met het aanbieden van nieuwe hypotheken. SNS, dat door financiele problemen lange tijd onzichtbaar was op de hypotheekmarkt, heeft zich herpakt en richt zich meer op het verstrekken van hypotheken. Toch is duidelijk dat je als woningkoper nu minder keus hebt dan enkele jaren geleden.

Het is vooral jammer dat geen buitenlandse bank het meer aandurft om in Nederland te stunten met lage hypotheekrentes. Juist deze banken dwingen de gevestigde orde om de concurrentie aan te gaan, iets dat nu met name  verzekeraars van eigen bodem doen. Wat de laagste actuele hypotheekrente is, kan je volgen op de hypotheekrentepagina

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie