Nieuws

Betalen voor asociaal rijgedrag stap dichterbij

Belgische verzekeraar kijkt mee over de schouder

woensdag 5 februari 2014
Betalen voor asociaal rijgedrag stap dichterbij

Zondagsrijders zijn in de toekomst duurder uit. De Belgische bankverzekeraar KBC is een proef gestart om de hoogte van de premie te baseren op het rijgedrag van de automobilist. De verzekeraar installeert een kastje achter het dashboard dat de bewegingen van de bestuurder registreert en analyseert. Wie zijn bochten regelmatig te scherp insnijdt of de maximumsnelheid aan de laars lapt, kan een hoger maandbedrag verwachten dan de heer in het verkeer. Privacy-waakhonden zijn ongerust over de gevolgen van deze ontwikkelingen.

Voorlopig krijgen alleen honderdvijftig medewerkers van de bank als proef een kastje in hun leaseauto ingebouwd. De klerken krijgen vervolgens feedback van de bank op hun rijgedrag. Het project zal uitwijzen of de medewerkers werkelijk de adviezen ter harte nemen en antwoord geven op de vraag hoe zij de kritiek op hun rijden ervaren. Het Nederlandse TomTom ontwikkelde de kastjes. Als de test aanslaat zal de bank een nieuwe verzekering ontwikkelen voor beheerders van een wagenpark. Pas in een latere fase kunnen ook particulieren op dergelijke wijze hun verzekering betalen.

Univé experimenteert
In Nederland is verzekeraar Univé een van de pioniers in het verzamelen van gegevens over het rijgedrag. Sinds 2012 is het mogelijk om voor 5 euro per maand een systeem in te laten bouwen dat lijkt op het kastje van de KBC. Het verschil bij Univé is dat dit kastje de rijgegevens wel opslaat, maar die alleen vertoont op een exclusief voor de bestuurder toegankelijke website. Univé beweert dat zij zelf de gegevens niet in kan zien. Het kastje zou volgens hen voornamelijk bedoeld zijn als veiligheidsoptie. Als de airbags uitklappen zorgt het systeem er automatisch voor dat er een ambulance op weg wordt gestuurd. Bij lichtere aanrijding neemt de alarmcentrale telefonisch contact op met de bestuurder om te vragen of alles in orde is.

Volgens Univé hebben bestuurders met een ingebouwd kastje 10 procent minder ongevallen gehad dan verzekerden zonder het systeem. Het uitgekeerde schadebedrag per ongeval was ook fors lager dan bij auto's zonder tracker. Nog een bijkomend voordeel is dat zakelijke klanten eenvoudiger hun kilometerregistratie kunnen bijhouden met de gekoppelde website.

Rijgedrag-app
Een andere verzekeraar die in Nederland bezig met experimenteren, is Polis Voor Mij. Deze internetverzekeraar vraagt klanten een app op hun iPhone te installeren die meet hoe abrupt er wordt geremd en hoe scherp bochten worden genomen. Als het balletje in het scherm van de app buiten de kaders verdwijnt in een bocht of tijdens het remmen, dan is het aantal G-krachten te hoog geweest en is er dus te hard geremd of met een te hoge snelheid ingestuurd. Als dat zelden of nooit gebeurd dan krijgen gebruikers een korting op de premie. Dit systeem houdt niet bij op welke locatie de gebruiker geweest is.

Privacywaakhonden maken zich zorgen over het opslaan van gegevens over het rijgedrag en locatie. Met de OV-chipkaart is al precies te volgen welke reisbewegingen iemand maakt, en met de auto is straks ook al exact na te gaan waar iemand verblijft. De privacyinstellingen vrezen voor oneigenlijk gebruik van de reisgegevens. Het Openbaar Ministerie heeft echter aangegeven de kastjes vooral toe te juichen om de schuldvraag van verkeersongevallen beter en sneller te kunnen achterhalen. Overigens moeten per 1 januari 2015 alle verkochte auto's in de Europese Unie een dergelijk alarmsysteem aan boord hebben. De EU verwacht daarmee het aantal dodelijke verkeersslachtoffers met 6 procent te kunnen terugbrengen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie